Banja Luka

Prvi pametni semafor u BiH

Riječ je o takozvanom adaptivnom upravljanju prometom uz pomoć kamera koje se postavljaju na semafor i prikupljaju `živu` sliku.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 08. 2020. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici kompanije "Prointer ITSS" postavit će u banjalučkom naselju Lazarevo prvi pametni semafor, koji će prikupljati sve informacije o kretanju vozila i pješaka, upozoravati na gužvu i potencijalnu opasnost, te davati preporuke.

Projekt je vrijedan 50.000 KM i jedan je od 10 odobrenih na inovacijskom izazovu "Banjaluka – grad budućnosti! Zamislimo zajedno 2030!", koji zajednički provode Razvojni program UN i banjalučka Gradska uprava, priopćeno je iz "Prointera".

"Riječ je o takozvanom adaptivnom upravljanju prometom uz pomoć kamera koje se postavljaju na semafor i prikupljaju `živu` sliku. Tako semafor postaje `pametniji`, odnosno `dobiva oči`, vozači ne upadaju u kolone, a pješaci manje čekaju", navodi se u priopćenju.

Inovativno tehnološko rješenje, prvo u regiji, ponudio je rukovoditelj sektora automatizacije u kompaniji "Prointer" Goran Starčević, zajedno sa svojim timom, piše Srna.

Starčević je objasnio da kamere nadziru protok saobraćaja u realnom vremenu i podatke šalju u odgovarajući uređaj - kontroler.

"On, u stvari, glumi policajca i na osnovu dobivenih podataka regulira promet. Posebno je važno što može da prepozna vozila s rotacijom, poput hitne pomoći, vatrogasaca, policije i da ih propusti", naveo je Starčević.

U "Prointeru" ističu da je važno i to što se kontroler prilično lako može postaviti na bilo kojoj lokaciji jer ne zahtijeva promjenu postojeće infrastrukture.

Rok za postavljanje pametnog semafora u Lazarevu je šest mjeseci od potpisivanja ugovora.

Iz "Prointera" napominju da kontroler ima još jednu važnu funkciju, a to je analitika jer uređaj, između ostalog, broji promet, registriraju brzinu kretanja i vrši klasifikaciju.

"Suštinski, on barata svim podacima koji su važni za promet na određenoj lokaciji, na osnovu kojih može da se planira mnogo toga, pa i neka buduća infrastruktura", ističu u ovoj kompaniji.

Kopirati
Drag cursor here to close