Korak bliže standardizaciji

Prve 5G mreže s radom počinju 2019. godine

Prema trenutno dostupnim informacijama, prve komercijalne 5G mreže s radom bi trebale početi 2019. godine
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 12. 2017. u 20:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O 5G mrežama priča se već nekoliko godina, no činjenica je da u svijetu, osim testnih, još uvijek ne postoji nijedna, što je razumljivo s obzirom da nema ni dogovorenog standarda koji bi ju definirao.

Upravo zato je u srijedu u Lisabonu održan susret 3GPP organizacije s kompanijama koje namjeravaju sudjelovati u izgradnji i komercijalizaciji mobilnih mreža pete generacije.

Prema trenutno dostupnim informacijama, prve komercijalne 5G mreže s radom bi trebale početi 2019. godine, i u početku će se oslanjati na postojeću LTE (4G) infrastrukturu, budući da ni ona još uvijek nije zaživjela u svom punom potencijalu.

Naime, vidjeli smo da mnogi novi smartphonei podržavaju maksimalne brzine prijenosa podataka od preko 1 Gbps, no nijedna mreža u svijetu to nije u stanju iskoristiti. I ovo je razlog zašto je upravo Qualcomm jedan od onih koji najviše forsiraju novu standardizaciju, kako bi se na vrijeme mogao pripremiti za proizvodnju čipova, piše Mob.hr.

 Tako bi se u prijelaznom razdoblju LTE infrastruktura trebala nadograditi s dodatnim kapacitetima u spektru ispod 6 GHz, što bi pružilo osjetno brži protok podataka po novim 5G specifikacijama. Prema prvim informacijama koje dopiru od 3GPP-a, 5G mreže će u početnom stadiju podržavati brzine od 1 do 5 Gbps, a smanjila bi se i latencija prisutna na sadašnjim 3G i 4G mrežama.

Kad 5G mreže jednom budu spremne, polako će se prelaziti na novu infrastrukturu, ali samo za prijenos podataka, dok će se ostali servisi (npr. pozivi) oslanjati na 4G. Uostalom, analogiju možemo povući s 4G mrežom i prebacivanjem razgovora na 3G, kod većine operatera, odnosno kod onih koji ne podržavaju VoLTE.

Ako je vjerovati indicijama s ovog susreta, 5G mreže bi napokon trebale omogućiti uistinu neograničene podatkovne pakete kao standard, no kad se prisjetimo da se isto govorilo i za 4G, logično je da ćemo puhati i na hladno. Iako su mnogi europski operateri jedno vrijeme nudili uistinu neograničen mobilni internet, vremenom su takve tarife ukidali.

Hrvatska je tu jedan od rijetkih primjera gdje pravi mobilni flat internet zaista postoji, i to samo kod jednog operatera, dok druga dva nude surogatna rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close