Prestigio

Prva intuitivna Click&Touch tastatura na svijetu dolazi iz Bjelorusije

Intuitivna interakcija s uređajem i novo korisničko iskustvo čine ovaj sustav potpuno jedinstvenim, a više o tastaturi pogledajte u video prilogu.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 06. 2019. u 14:02 Bljesak.info
Prestigio Click&Touch tastatura

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Clevetura LLC, startup kompanija iz Bjelorusije je razvila sustav intuitivne tastature, tehnologiju koja kombinira tastaturu, touchpad i miš.

Sa senzorima ugrađenim u tipke, osigurava automatski neprekinuti prijelaz između tipkanja i kontrole kursora. Prva intuitivna Click&Touch tastatura na svijetu će biti u prodaji od kolovoza pod brandom Prestigio.

Tehnologija Clevetura koristi senzore koji su ugrađeni u tipke. To je jedinstven način rada u odnosu na ostale uređaje, kao što su laptopi ili tastature koje imaju eksternu dodirnu podlogu. Tipke reagiraju na poteze, slično kao touchpad ili miš, i korisnici mogu tipkati, pomicati kursor bez da mijenjaju položaj ruke.

Promjena između načina rada se vrši automatski, uz ugrađeni mikrokontroler koji odmah prepoznaje i obrađuje svaki dodir i potez. Korisnik ne mora razmišljati o načinima rada jer sustav prepoznaje aktivnosti korisnika.

Intuitivna interakcija s uređajem i novo korisničko iskustvo čine ovaj sustav potpuno jedinstvenim, a više o tastaturi pogledajte na video clipu.

''Kod ove tastature nije potrebna posebna podloga na dodir, jer tipke vrše tu funkciju. Potrebno je samo da poprečno prevučete preko njih kako biste kontrolirali kursor ili vršili druge aktivnosti. Prikladno je, funkcionalno i štedi vrijeme jer ne morate stalno mijenjati položaj ruke. Zapravo Vam omogućuje novo iskustvo interakcije s računarom i ne morate razmišljati o ulaznim uređajima jer se sve vrši intuitivno'', objašnjavaju suosnivači Cleveture, Valentin Sokol i Mikhail Krupenkov.

Ta tehnologija omogućuje korisniku da obrađuje višestruke klikove mišem, dodire i ostale poteze. To znači da se mogu koristiti svi standardni oblici interakcije, kao što je zumiranje, prebacivanje između virtualnih radnih površina i pomicanje pomoću dva prsta.

Sustav može ubrzati rad, naročito kad morate istovremeno koristiti tastaturu i miš. Zamislite da pišete važan tekst dok vam neko šalje poziv putem Skypea; kako biste odbili poziv koristeći miš ili touchpad, morate promijeniti položaj ruke, pomjeriti kursor, pritisnuti tipku za ukidanje poziva i odabrati prozor s porukom.

Uz Cleveturu, možete odbiti poziv jednim potezom. Ovaj vid interakcije je neprekinut jer korisnicima omogućuje da ne razmišljaju o ulaznom uređaju.

Bjeloruska startup kompanija Clevetura, nosilac tehnoloških prava, je proteklih godina bila dijelom bjeloruskog Hi-Tech Park. Sergey Kostevich, osnivač ASBIS grupacije i branda Prestigio, je projektni investitor.

Bile su potrebne tri godine da se ideja pretvori u komercijalni prototip i sada razvojni programeri očekuju da će za ovu tehnologiju dobiti patent.

Kopirati
Drag cursor here to close