Umjetna inteligencija

Prva AI simulacija svemira toliko je brza i precizna da ni znanstvenici ne znaju kako radi

Kao da softver za prepoznavanje fotografija učite fotografijama mačaka i pasa, a on onda točno prepozna slona, pojasnila je Ho.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 07. 2019. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako se svemir razvija? Kako različita gravitacijska polja djeluju jedno na drugo? To su pitanja na koja astrofizičari traže odgovore i svesrdno se oslanjaju na pomoć računala u izradi 3D modela.

No kad je grupa znanstvenika odlučila iskoristiti umjetnu inteligenciju za stvaranje kompleksnih 3D simulacija svemira, ostala je iznenađena krajnjim rezultatom. Umjetna je inteligencija toliko brzo obradila podatke te na temelju njih izradila točne i kompleksne simulacije da ni sami znanstvenici nisu bili potpuno sigurni kako joj je to uspjelo.

Možemo napraviti simulaciju u nekoliko milisekundi, dok druge "brze" simulacije za isti posao trebaju nekoliko minuta, istaknula je jedna od autorica modela s njujroškog Flatiron Instituta, Shirley Ho, jalja Bug.hr.

Projekt je poznat kao D3M odnosno Deep Density Displacement Model i nije nov, ali je iznenadio svojom točnošću čak i u izračunima za koje nikad prije nije bio pripreman.

Kao da softver za prepoznavanje fotografija učite fotografijama mačaka i pasa, a on onda točno prepozna slona, pojasnila je Ho.

Razvoj brzog i preciznog računalnog modela zbog toga je postao jedan od glavnih ciljeva moderne astrofizike.

Ho i njene kolege sa Sveučilišta u Kaliforniji, Sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji, Sveučilišta Carnegie Mellon i Sveučilišta u Tokiju fokusirali su se na razvoj tehnologije koja bi im pomogla razumijeti razvoj svemira kroz različite scenarije. Inače takve studije zahtjevaju tisuće simulacija i mnogo vremena da se te simulacije naprave.

Za usporedbu, pokrenuli su simulaciju svemira koji ima promjer 600 milijuna svjetlosnih godina. Spora metoda za izradu veoma precizne simulacije trebala je stotine sati izračuna, brza metoda nekoliko minuta, dok je D3M izračun obavio u samo 30 milisekundi i to puno točnije od brzog modela.

Ho i njeni kolege nadaju se dodatno razviti model kako bi, osim gravitacije, u izračune mogli unijeti i druge parametre te tako dobiti još točniju simulaciju razvoja svemira.

Kopirati
Drag cursor here to close