Mobilno bankarstvo

Provjerite bankovni račun, hakeri pokrali korisnike

Dovoljno je da korisnik ima neku od aplikacija za internetsko bankarstvo na mobilnom uređaji i automatski je u opasnosti. Dosad se na ovaj način napalo oko 60 financijskih instituacija u nekoliko zemalja i nestao je zasad nepoznat iznos novca.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 12. 2019. u 19:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Norveška kompanija za mobilnu sigurnost Promon otkrila je opasan propust na Android mobilnim uređajima koja hakerima omogućava proboj u sustave financijskih institucija i otuđivanje novca s računa njihovih korisnika.

Dovoljno je da korisnik ima neku od aplikacija za internetsko bankarstvo na mobilnom uređaji i automatski je u opasnosti. Dosad se na ovaj način napalo oko 60 financijskih instituacija u nekoliko zemalja i nestao je zasad nepoznat iznos novca. Nepoznato je i koliko se korisnika našlo na meti, ali zna se da su ostali bez svega što su imali na računima, pišu Vijesti.hr.

Hakerima je sve to uspjelo uz otprije poznatu malicioznu aplikaciju Strandhogg koja oponaša početni zaslon za prijavu na internetsko bankarstvo pa korisnik ostavlja podatke i omogućava hakerima da umjesto njega uđu na pravu aplikaciju.

O svemu je obaviješten Google koji je automatski uklonio sporne maliciozne aplikacije sa svog Google Play Storea, a ujedno mora pronaći i zakrpe za svoj Android mobilni operativni sustav jer je ovako nešto u teoriji bilo nemoguće izvesti, a hakeri su ipak to izveli.

Ovakvih daljnjih napada ne bi trebalo biti, ali to nitko ne garantira. Kao što se ne garantira ni povrat novca korisnicima koji su oštećeni u ovim napadima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close