Južna Koreja

Problem zagađenja žele riješiti stvaranjem umjetne kiše

Razina zagađenja u Seulu iznimno je velika i vlada Južne Koreje pokušava pronaći rješenje za ovaj veliki problem - jedan od načina jest i korištenjem umjetne kiše.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 03. 2019. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagađenje zraka u Južnoj Koreji dosegnulo je alarmantne razmjere te neki od predsjednika države Moon Jae-ina čak traže da trenutačnu situaciju proglase nacionalnom katastrofom.

U glavnom gradu Seulu ljudi sve češće moraju nositi maske preko lica zbog smoga i zagađenja, a kako bi se riješio ovaj veliki problem nedavno su vladajuća i oporbene stranke sjele za isti stol kako bi donijeli zakone koje bi u budućnosti stanovnicima Južne Koreje trebali omogućiti čišći zrak.

Najveći uzroci ovog problema su stare elektrane na ugljen te zagađenje automobila, pri čemu veliki dio zagađenja dolazi iz susjedne Kine, barem tako optužuju iz Seula, no Kinezi se baš i ne slažu s tim jer je npr. razina smoga veća u Seulu u odnosu na Peking. "Svi smo svjesni da su uzroci ovih problema komplicirani", komentirali su iz ministarstva vanjskih poslova Kine, piše Zimo.co.

Bez obzira na to tko je krivac, rješenje se mora pronaći te će Južna Koreja ubrzati zatvaranje svojih elektrana na ugljen, postavit će uređaje za pročišćavanje zraka u škole, a jedna od ideja jest i stvaranje umjetne kiše koja će pomoći smanjenju smoga i zagađenja, u čemu će im vjerojatno trebati pomoć Kine. Naime, Južna Koreja u siječnju je provela eksperiment stvaranja umjetne kiše ispuštanjem kemikalija iz zrakoplova u oblake iznad mora, no taj eksperiment nije uspio.

Kinezi godinama uspješno koriste metode stvaranja umjetne kiše s kojom se bore protiv zagađenja i suše te će Koreji njihovo znanje i iskustvo pomoći u borbi sa sličnim problemima, oko čega su vlade ovih zemalja već razgovarale jer bi takve kiše pomogle objema zemljama u borbi protiv zagađenja. Također, Južna Koreja i Kina razmišljaju i o uspostavi zajedničkog sustava za obavijesti o povećanom zagađenju zraka, piše Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close