Gaming raj

Prilika za gamere: Osnovana prva Univerzitetska esport liga

Iako su sveučilišne lige uobičajene u svijetu, na našim prostorima studenti prvi put imaju mogućnost pokazati svoje gaming umijeće.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 04. 2021. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Univerzitetska esport liga u igri League of Legends počinje uskoro!

Svi studenti, obožavatelji gaminga imat će priliku pokazati svoje vještine i osvojiti vrijedne nagrade.

U kompaniji Tiltproof, u suradnji sa Univerzitetom u Banja Luci i uz podršku IT kompanije Klika, osmislili su prvi projekat integracije esporta u obrazovni sustav.

Iako su sveučilišne lige uobičajene u svijetu, na našim prostorima studenti prvi put imaju mogućnost pokazati svoje gaming umijeće.

"Jako je bitno afirmirati ljude o esport i prikazati ga u najboljem svjetlu široj javnosti jer gaming je ogromna industrija s godišnjim prihodima od preko 160 milijardi dolara. Esport je na svjetskim sveučilištima prisutan već godinama. Danas je to već na nivou gdje se fakulteti bore kako bi privukli najtalentiranije esportiste iz svijeta gaminga ‘state of the art’ opremom i prostorijama koje nude svu najnoviju tehnologiju za rad i usavršavanje esport vještina", kazao je direktor kompanije Tiltproof Sergej Sliško.

Video: Univerzitetska Esport Liga - Powered by Klika

Kako navodi u svijetu je već riječ i o besplatnim školarinama za najbolje pojedince ili timove.

"Jedan od glavnih ciljeva naše kompanije ove godine bio je da približimo značaj esporta institucijama, te smo zahvaljujući suradnji s Univerzitetom i Klikom, to napokon i uspjeli. Drago mi je što je Univerzitet dao priliku da esport, bar na kratko, uvrste u studijski program", istaknuo je Sliško.

Svaki fakultet će interno okupiti tim od pet igrača, koji će ih predstavljati u ligi. Sam sustav natjecanja podrazumijevat će nasumičan odabir parova i eliminacione mečeve. Tim koji prvi pobijedi dva meča prolazi u dalji tok natjecanja, odnosno u polufinale.

"Kompanija Klika je strateški okrenuta ka potpori mladih, talentiranih i inovativnih ljudi stoga je podrška Univerzitetskoj esport ligi jedan potpuno prirodan korak. Izuzetno nam je zadovoljstvo što ćemo po prvi put biti dio jedinstvene priče na našim prostorima", istaknula je Vanja Babić u ime banjalučkog ureda kompanije Klika.

Vrijedne nagrade osigurala je IT kompanija Klika, dok će organizacijski i tehnički dio natjecanja preuzeti kompanija Tiltproof.

Prijenos svih mečeva univerzitetske lige bit će uživo na Twitch i YouTube Tiltproof kanalima.

Kopirati
Drag cursor here to close