Što se događa?

Prijeti li nam raspad GPS sustava zbog greške u konstrukciji?

Najviše bi problema mogli imati upravo stariji navigacijski sustavi koje i dalje koriste stariji brodovi i zrakoplovi.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 03. 2019. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjećate li se "milenijskog buga"? Straha da će računala, zbog omaške u programiranju godinu 2000. doživjeti kao 1900. i resetirati se ili blokirati?

Iako su se svi tjednima ranije pripremali za kobni trenutak, on se zapravo nije dogodio. No, stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju kako nam se približava novi problem koji bi mogao biti ozbiljniji od "milenijskog buga".

Radi se o problemu koji bi mogao utjecati na milijune ljudi diljem svijeta koji koriste starije verzije GPS-a. Naime, GPS (Global Positioning System) koristi vlastiti sustav mjerenja protoka vremena koji se temelji na 1024 tjedna.

Takav je sustav odabran kako bi se ograničio broj izračuna i olakšalo izračunavanje GPS pozicije. GPS je prvi put pokrenut u 00:00 u nedjelju 6. siječnja 1980. Onih 1024 tjedna prvi je put isteklo u ponoć u subotu, 21. kolovoza 1999. godine.

Međutim, GPS tad nije bio u tako širokoj upotrebi pa nije bilo ni značajnijih problema. Potpredsjednik tvrtke za računalnu sigurnost Trend Micro, Bill Malik, upozorava kako bi situacija 6. travnja 2019. mogla biti potpuno drugačija, javlja Zimo.co.

Danas je GPS integriran u puno više sustava nego 1999. godine. Luke utovaruju i istovaruju teret automatski, navodeći dizalice pomoću GPS-a. Javni sustavi sigurnosti koriste GPS, kao i automatizirani sustavi za nadzor prometa. Prije 20 godina te su veze bile primitivne, a sad su dio sustava, istaknuo je Malik.

Najviše bi problema mogli imati upravo stariji navigacijski sustavi koje i dalje koriste stariji brodovi i zrakoplovi. Ali ne mogu se isključiti ni poteškoće u sustavima koji GPS koriste za digitalno mjerenje protoka vremena, kao što su neki sustavi u podatkovnim centrima, računalnim mrežama i slično.

Kakve bi poteškoće mogli imati ti sustavi, nije baš jasno. Neki smatraju da će sustav jednostavno prestati raditi, drugi da će se samo resetirati i nastaviti raditi kao i do sad.

To ne znači da navigacijski sustavi u automobilima ili na pametnim telefonima neće raditi. Ti uređaji koriste modernu GPS tehnologiju koja ne bi trebala imati takvih problema.

Kopirati
Drag cursor here to close