Šuška se...

Prijeti li čelniku Facebooka zatvor?

Američki senator u razgovoru za medije, govoreći o Marku Zuckerbergu, naglasio je važnost osobne odgovornosti i po prvi je puta spomenuo "mogućnost zatvorske kazne".
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 09. 2019. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je pet milijardi dolara koliko je Facebook nedavno kažnjen zbog kršenja privatnosti u slučaju Cambridge Analytica veliki novac, Zuckerberg i ekipa iz kompanije mogu biti sretni što je sve ostalo samo na financijskoj kazni Federalne trgovinske komisije (FTC) te na dodatnoj kazna SEC-a od 100 milijuna dolara zbog zavaravanja investitora pa se čini da su se sretno izvukli iz tog velikog skandala koji je mogao imati i puno gore posljedice za kompaniju i njenog šefa.

No senator iz Oregona Ron Wyden u nedavnom razgovoru za američke medije ponovno se dotakao slučaja Cambridge Analytica i Marka Zuckerberga te je po prvi puta spomenuo kako bi potencijalna kazna za šefa Faceboka mogla biti puno veća.

Napomenuo je kako je Zuckerberg više puta lagao Amerikance oko privatnosti te smatra da bi trebao biti osobno odgovoran jer je svojim postupcima i lažima "povrijedio veliki broj ljudi", javlja Zimo.co.

Podsjetio je na osobnu odgovornost izvršnih direktora u financijskoj industriji te ih se za svako iznošenje neistina oko financija drži osobno odgovornima.

Prema Wydenau osobna odgovornost Zuckerberga u slučaju Cambridge Analytica te višestruko laganje javnosti mogli bi ga čak koštati i slobode te je spomenuo "mogućnost zatvorske kazne".

Profesor sa sveučilišta Oregon Tim Gleason za medije komentirao je kako šanse da bi osnivač i izvršni direktor Facebooka mogao biti kazneno odgovoran za situaciju nisu velike, što znači da ipak ne treba u potpunosti odbaciti i najgori mogući ishod za njega, a to je da završi iza rešetaka.

Hoće li pravosudna tijela krenuti u novu istragu i razmatrati osobnu odgovornost Zuckerberga ili će sve samo ostati na riječima senatora Wydena pokazat će vrijeme, ali ovo je sigurno veliko upozorenje šefovima internetskih kompanija koje prikupljaju i dijele brojne osobe podatke korisnika da nikada ne mogu biti sigurni da ih netko neće prozvati za osobnu odgovornost u slučajevima povrede privatnosti te da bi za tako nešto mogli platiti veliku cijenu, uključujući i mogućnost zatvorske kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close