Poslovanje

Prihodi Netflixa skočili 27 posto, broj pretplatnika za 8,8 milijuna

Sci-Tech / Tehnologija | 18. 01. 2019. u 08:14 Bljesak.info
Kopirati

Prihodi Netflixa dosegnuli su u proteklom tromjesečju 4,2 milijarde dolara, 27 posto više nego godinu dana prije, pri čemu je broj novih pretplatnika samo u tom kvartalu skočio za 8,8 milijuna, na gotovo 140 milijuna. Prema u petak objavljenom poslovnom izvješću te kompanije, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, čista dobit iznosila je u četvrtom lanjskom kvartalu 134 milijuna dolara, 27 posto manje nego godinu dana prije.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snažan rast prihoda zahvaljuje se skoku broja pretplatnika, no dobit Netflixa pala je zbog povećanog ulaganja u kupovinu sadržaja i proizvodnju originalnog programa.

Prema analitičkoj kući Cowen & Co, Netflix je u proteklom tromjesečju u SAD-u emitirao dosad rekordnih 780 sati originalnog programa.

Ukupno je, procjenjuje se, na kupovinu sadržaja i proizvodnju vlastitog programa ta kompanija lani potrošila 13 milijardi dolara.

Kada je osnovan 1997. godine, Netflix je nudio samo mogućnost primanja DVD-a po fiksnoj cijeni, potom je proširio ponudu na internet omogućujući pretplatnicima gledanje filmova i drugih emisija na zahtjev.

Od 2013. godine kompanija je počela proizvoditi vlastiti, originalni program.

Netflix poručuje da će se te investicije vjerojatno i nastaviti. Tim više što je kompanija nedavno najavila povećanje cijena pretplate u SAD-u i nekim zemljama Latinske Amerike, što bi joj moglo donijeti daljnjih milijardu dolara prihoda.

George Salmon, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown, očekuje da će pretplatnici prihvatiti nove cijene, no upozorava na jačanje konkurencije televizijskih kuća i proizvođača filmova, kao što je Walt Disney, koji uvodi online ponudu zbog čega je prestao prodavati sadržaj Netflixu.

Jača i konkurencija od strane Prime Videa, usluge internetske televizije tehnološkog diva Amazon.coma, a AT&T te Comcast također su najavili digitalnu ponudu.

„Zabrinjava, dakako, to što se međunarodni igrači, kao što su Disney i Amazon, neće predati bez borbe, a oba imaju financijsku snagu za prilično snažan odgovor. Bitka za gledatelje tek je počela", kaže George Salmon.

Ipak, na brzo širenje Netflixa u svijetu, koji svoju uslugu nudi u 190 zemalja, ukazuje podatak da je više od polovice svih pretplatnika kompanije izvan SAD-a.

Od 8,8 milijuna novih pretplatnika u proteklom tromjesečju, što je 6 posto više u odnosu na prethodni kvartal, njih 1,5 milijuna zabilježeno je u SAD-u, a 7,3 milijuna u inozemstvu.

U cijeloj prošloj godini broj pretplatnika Netflixa porastao je za 29 milijuna ili 33 u odnosu na 2017. godinu.

Premda su kvartalni poslovni rezultati bolji nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, cijena dionice Netflixa pala je u četvrtak u produženom trgovanju na Wall Streetu više od 4 posto.

Posljedica je to slabijih nego što se očekivalo procjena poslovodstva kompanije za prvo ovogodišnje tromjesečje, ali i korekcije cijene nakon prethodnog snažnog rasta. Naime, od početka ove godine dionica Netflixa poskupila je oko 30 posto, prenosi Hina.

Kopirati