Ribarski ulov

Priča o misterioznom uređaju u Jadranskom moru ima nastavak

Priča o misterioznom uređaju kojeg je u akvatoriju Mljeta pronašao ribar Darko Kunac Bigava iz Podgore ima još misteriozniji nastavak.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 01. 2020. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča o misterioznom uređaju kojeg je u akvatoriju Mljeta pronašao ribar Darko Kunac Bigava iz Podgore ima još misteriozniji nastavak.  

Novinari portala Morski.hr obratili su se raznim državnim institucijama, ministarstvima i stranim veleposlanstvima, ali ništa službeno nisu dobili. U međuvremenu, neslužbene informacije cure na sve strane.

Ribar Darko Kunac Bigava rekao je novinarima ovoga portala da su ga radio vezom kontaktirali preko VHF kanala 16 s američkog vojnog broda i da su uređaj tražili natrag. To bi bila i prva potvrda podrijetla pronađene, čini se ipak, vojne igračke.

Nije bilo radio oglasa za opasnost po sigurnost plovidbe

''Zvali su me priko VHF-a. S njima je Hrvstska obalna straža. Traže da im ga vratim, a ja ne dam dokle se šteta ne isplati'', kaže Kunac koji je rekao da mu je uređaj na mrežama ostavio štetu od oko 20 tisuća kuna.

''Još lažu da je bio radio oglas. Provjerio sam preko obalne radio postaje Dubrovnik i nema nikakvog oglasa! Eto hrvatski časnik obalne straže laže hrvatskog ribara i sudionika Domovinskog rata koji mu je državu stvorija i da posal i uniformu. Zanimljivo…'', ljut je ovaj ribar iz Podgore koji je malo poslije toga rekao da ga je zvao i lučki kapetan na kojeg vrše pritisak da bi Kunca zamolio za povrat uređaja.

Foto: flickr.com / USNS Bruce Heezen

''Opet su me zvali na radio stanicu, pa na kraju i na mobitel. Pričao sam s našim ljudima, mislim da je jedan od njih poručnik korvete. Ponovio sam im da ne dajem ništa bez naknade štete! Rekli da će se javit. Onda je zvao lučki kapetan iz Dubrovnika i da su njega zvali i rekli mu da ja to vratim i da će mi štetu nadoknaditi. Nisam htio pristati na nikakva obećanja, nego ja njima ovo, a oni meni neka plate odmah jer šteta nije mala. Rekli su da zapovjednik ima novca. Maltretiraju me psihički. Osim mog imena i prezimena čuo sam da spominju i nadimak ''Bigava'', znači da su čitali što je pisalo na portalu. Na kraju su mi rekli da zapovjednik ima dolare na brodu, pa sam im odgovorio da moram izračunat koliko je to dolara. Ono šta me najviše ražalostilo je da mi se na telefon javlja hrvatski časnik obalne straže s palube stranog broda i kaže na kraju „Ajde javite mi da ne trošim impulse'', ispričao je Kunac za Morski.hr što mu se sve događalo.

NASA

U međuvremenu su novinari Morski.hr dobili i dokument koji potvrđuje da je uređaj u Hrvatsku stigao u studenom i to s adrese Stennis Space Centar, odnosno američkog svemirskog centra NASA-e!

''Definitivno se radi o HIPAP uređaju, a za vidjeti da li je dodano još senzora bilo bi potrebno detaljno pregledati ''ulov''. Odakle je uređaj doputovao do Hrvatske, možete vidjeti na dokumentu u privitku. S obzirom na masu predmeta, samo transportni troškovi iznosili su između 10.000 i 15.000kn. S obzirom da je uređaj isporučen 28.11.2019. nije mogao biti duže vremena u upotrebi, pa bi svakako bilo zgodno pogledati koji je od brodova prolazio ili se zadržavao na mjestu gdje je uređaj pronađen između 28.11. i dana pronalaska'', rekao je za Morski.hr izvor koji želi biti anoniman.

Ovaj portal doznaje i to da su Amerikanci (a s time i Hrvatske ključne službe, Ministarstvo obrane prije svega) upoznati s razlogom zašto je uređaj tamo ali to ne mogu komentirati za medije.

Kakva je misija broda USNS Bruce Heezen

Na internetu smo pronašli kako je ovaj brod prije osam godina u Mozambiku imao sličnu misiju, a o čemu se radi detaljno je opisano na stranicama Američkog zapovjedništva za Afriku.

Brod je tada skenirao dno ispred luke Maputu Bay i dalje obalom Mozambika, sa svojim višesnopnim sonarima. Tada su u sklopu hidrografskog istraživanja pregledali i snimili 5,276 nautičkih milja oceanskog dna.

Detalje rada objasnio je predstavnik brodskog oceanografskog ureda ove države, Kenzie Delaine.

Istaknuo je kako će se podaci snimanja dijeliti sa Ministarstvom prometa i komunikacija Vlade Mozambika te Ministarstvom obrane, pružajući korisne, trenutne navigacijske podatke za povećanje sigurnosti plovidbe, što će imati koristi za trgovinu, turizam i buduće posjete brodova u zaljevu Maputo.

Dva časnika Mozambičke mornarice bila su na brodu tijekom istraživanja.

Mozambička mornarica također je tijekom ispitivanja pružala sigurnosnu pratnju za HSL.

Dvojica ukrcanih časnika i njihove kolege u brodovima koji su pratili istraživački bord osigurali su da bilo koji drugi brod u tom području tijekom svog rada drži sigurnu udaljenost od plovila za ispitivanje HSL-a, navedeno je na stranicama USAC.

Uređaj vraćen Amerikancima

Darko Kunac Bigava, ribar iz Podgore koji je na svom brodu Mario II „ulovio“ tajanstveni vojni uređaj pristigao iz NASA-e centra u Americi, upravo je vratio uređaj Amerikancima, ali to nije želio napraviti prije nego mu plate štetu prouzročenu na ribarskoj opremi.

''Došao sam do broda USNS Bruce Heezen koji se i dalje nalazi u akvatoriju Mljeta, nakon obećanja da će mi platiti štetu. Primopredaju smo napravili tako da sam uređaj bacio u more, a oni su došli gumenjakom, zakačili ga i odvukli na brod.

Potpisali smo izjavu da su mi platili štetu, a ja njima vratio uređaj. Nisu dali da se išta fotografira i više puta su mi rekli da su oni prijateljski narod i da ne žele nikome nikakvo zlo. Posadu čine Amerikanci – vojnici, znanstvenici i dva su naša člana obalne straže tamo, od čega jedan poručnik fregate.

Rekli su da ne žele da se radi fama od ovog slučaja, jer je od objave na vašem portalu to buknulo u sve medije. Ja sam im na to odgovorio da se to ne može zaustavit kad krene i da su na vrijeme ljude obavijestili o svojoj prisutnosti, sve bi bilo ok'', kaže Darko Kunac Bigava.

''Najprije su zahtijevali da im se vrati uređaj, ali sam im onda rekao da sam ja hrvatski građanin i da nisam pirat iz Somalije i da sa mnom tako ne mogu razgovarati. Tada su mi rekli da sam tvrd pregovarač, pa su pristali odraditi primopredaju na ovakav, pošten način.

Pitali su me i kako ja znam da se uređaj može aktivirati, pošto sam vidio sonde na njemu. Onda sam im na to odgovorio da danas svi imaju internet i Youtube'', kaže Kunac koji je ovim zaključio svoj dio neobične priče o pronađenom misterioznom uređaju za kojeg i dalje nema službene potvrde o čemu se radi.

Kopirati
Drag cursor here to close