Leuven

Prestižna titula Europske prijestolnice inovacija otišla je u belgijski grad

Leven, grad sa 100.000 stanovnika na području Flandrije, dobio je nagradu za svakodnevnu brigu o brojnim izazovima na polju klimatskih promjena, kulture, obrazovanja, zdravlja i skrbi
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 10. 2020. u 11:55 Bljesak.info
Belgian city of Leuven recognised as 'innovation hub' with EU award

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Barcelone, Amsterdama, Pariza, Atene i Nantesa belgijski grad Leuven osvojio je prestižnu titulu Europske prijestolnice inovacija, koja se dodeljuje za inovacije na području zdravstva, okoliša i obrazovanja, a utječu na poboljšanje kvalitete življenja građana, piše portal Focus on Belgium, a prenosi euronews.com.

Leven, grad sa 100.000 stanovnika na području Flandrije, dobio je nagradu za svakodnevnu brigu o brojnim izazovima na polju klimatskih promjena, kulture, obrazovanja, zdravlja i skrbi s ciljem poboljšanja kvalitete života svojih građana, stoji u objašnjenju.

U svim tim područjima grad primjenjuje sustav koji uključuje sve aktere društvenog života - stanovnike, organizacije, tvrtke i akademske institucije.

Kada je posrijedi kvaliteta životne sredine, gradske vlasti imaju dugoročnu ambiciju da do 2050. godine postanu "klimatski neutralna" lokacija, piše Hina.

Da bi se taj cilj postigao provodi se niz pilot projekata, među ostalim i na polju energetike i transporta, piše belgijski portal te dodaje da je kao dio nagrade i titule Leuven dobio i oko milijun eura.

I dok EU hvali model upravljanja u Leuvenu, njegov gradonačelnik Mohamed Ridouani kaže kako smatra da je u gradu sa 100.000 stanovnika lakše pridobiti građane da aktivno sudjeluju u projektima.

"Ne započnete li lokalno, nećete nikamo stići. I prilično sam optimističan jer zamjećujem da u svijetu sve više manjih gradova preuzima vodeću ulogu. Oni idu dalje od svojih nacionalnih vlada, a na kraju ih nacionalne vlade slijede. I zato se nadam da će velike institucije poput Europske unije posvetiti više pažnje onome što se događa na lokalnoj razini", kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close