Sir Clive Sinclair

Preminula legenda svjetskog računalstva

U 81. godini, nakon dulje borbe s bolešću, umro je sir Clive Sinclair, legenda britanskog, europskog i svjetskog računalstva koji je unio revoluciju u kućna računala i približio ih običnim ljudima.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 09. 2021. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužna vijest iz Velike Britanije - umro je sir Clive Marles Sinclair, tvorac čitave linije 8-bitnih računala koja su redefinirala računalstvo u 80-tima i iz domene znanstvenika i profesionalaca približile ga kućnim korisnicima ponajprije u Velikoj Britaniji, ali i Europi i čitavom svijetu.

Za one koji ne znaju, osnivač je Sinclair Computersa koji će kasnije postati Sinclair Research i koji će krajem 70-tih i početkom 80-tih izdati 8-bitna kućna računala ZX 80, ZX81 i daleko najpopularniji ZX Spectrum na kojemu su i mnogi domaći računalci odrasli.

U svojoj izuzetno dugoj i bogatoj izumiteljskoj karijeri vodio se načelom pristupačnosti – cjenovne i uporabne, elektronike koja je u to doba bila revolucionarna i nova, prenosi Bug.

Pored računala autor je i brojnih drugih proizvoda poput prijenosnog televizora baziranog na katodnoj cijevi, ali s ravnim ekranom TV80, C5 električnog vozila, QL računala koje je bilo uvod u 16- i 32-bitno računalstvo u 80-tima, ali ostat će svakako najviše zapamćen po ZX Spectrumu.

Vitešku titulu dobio je 1983., a od 90-tih povukao se iz aktivnog života, a u intervjuu koji je dao 2010. rekao je da on sam u kući uopće ne koristi ni računala ni Internet, već preferira pisanje pisama i telefonske kontakte.

Kopirati
Drag cursor here to close