Koja je Vaša lokacija?

Povijesna odluka Vrhovnog suda o potrazi mobitela

Sudac koji predsjeda Vrhovnim sudom John Roberts i koji je sastavio odluku je dobio podršku četvorice liberalnih sudaca. Druga četiri suca, svi konzervatIvci, pismenim su putem izrazili neslaganje.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 06. 2018. u 07:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je presudio u petak da policajci trebaju tražiti sudski nalog kako bi im bilo omogućeno određivanje položaja nečijeg mobitela, u sklopu jedne od najvećih afera u vezi kršenja javnih sloboda zadnjih godina.

Ta presuda suda koju je donijelo pet sudaca protiv četiri je velika pobjeda pobornika četvrtog amandmana američkog ustava, koji štiti građane od bilo kakvog uplitanja u njihov privatni život ukoliko ne postoji ozbiljna optužba.

''Današnja povijesna odluka Vrhovnog suda o potrazi mobitela će imati posljedice u vezi poštivanja privatnog života'', komentirala je Američka unija za građanske slobode (ACLU), prenijela je Hina.

''To će pomoći zaštiti svih numeričkih online informacija, kao i elektroničke pošte'', dodaje ACLU.

Sudac koji predsjeda Vrhovnim sudom John Roberts i koji je sastavio odluku je dobio podršku četvorice liberalnih sudaca. Druga četiri suca, svi konzervatIvci, pismenim su putem izrazili neslaganje.

Taj predmet se odnosi na sitnog kriminalca iz područja Detroita Timothya Carpentera uhićenog 2011.

Policajcima je omogućena lokalizirati Carpentera putem određivanja položaja njegovog mobitela tijekom 127 dana. Oni su ga ukupno lokalizirali 12.898 puta putem podataka koje je dostavio njegov operater mobilnog telefona.

Taj trag u prostoru i vremenu predstavlja kršenje sloboda privatnog života, drže aktivisti.

ACLU uživa podršku renomiranih sveučilištaraca, te divova iz područja tehnologija (Apple, Facebook, Twitter, Verizon, Google, Micorsoft) kao i konzervativnih organizacija, pa čak i pobornika nošenja vatrenog oružja koji žele sačuvati anonimnost.

Vrhovni sud je 2012. zabranio postavljanje GPS aparata za određivanje položaja vozila bez sudskog odobrenja. Dvije godine kasnije suci su odredili da policajci moraju dobiti nalog kako bi pogledali sadržaj na smartphonu privedene osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close