Nova poskupljenja

Poskupljuje online kupnja jeftinih stvari iz Kine ili SAD-a

Nova poskupljenja stižu za one koji putem interneta kupuju jeftine stvari koje dolaze iz prekooceanskih zemalja poput Kine ili SAD-a.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 01. 2018. u 09:28 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija odlučila je ukinuti praksu na internetskoj kupovini, kojom su se brojni kupci rado koristili.

Nova poskupljenja stižu za one koji putem interneta kupuju jeftine stvari koje dolaze iz prekooceanskih zemalja poput Kine ili SAD-a. Do sada se nije plaćao PDV na proizvode jeftinije od 160 kuna, ali Europska komisija odlučila je ukinuti takvu praksu.

Dosad se na proizvode koji stižu izvan Unije, a jeftiniji su od 160 kuna, nije plaćao PDV. Komisija nagodinu to ukida, pravdajući se nepoštenjem online trgovaca izvan Europske unije. „Roba velike vrijednosti kao što su pametni telefoni i tableti sustavno su se deklarirali s niskom cijenom odnosno davali su se krivi opisi u uvoznim dokumentima kako bi se prodavatelj okoristio sustavom oslobođenja od PDV-a“, kaže Rima Joujou-Dekljić, iz Europske komisija u RH.

Takva odluka će te proizvode poskupiti za iznos PDV-a. Domaći online trgovci koji plaćaju PDV na sve proizvode su u nepovoljnijem položaju pa se vesele takvoj odluci. „Trgovci u Hrvatskoj i Europskoj uniji poštuju stroga pravila o povratu robe o kvaliteti robe dok sa Kinom to nije tako i onda roba iz Kine još bez tog PDV-a je 25 posto jeftinija“, kaže Tana Zimmerman, suvlasnica online trgovine.

Ako kupujete robu iz Kine nema ni zaštite ni pomoći Europskog potrošačkog centra kojem se možete požaliti na online trgovce iz Unije. „Postoje trgovci koji naravno se služe raznim krivotvorinama, prodaju krivotvorine i zavaravaju kupce“, kaže Danijela Matković Krstić, voditeljica odjela za Europski potrošački centar.

No i nesigurnost i uvođenje PDV-a teško će obeshrabriti kupce. Bez PDV-a i jeftino očito je predobro da bi trajalo. Jedan od razloga je i što zbog toga državne blagajne zemalja Unije na godinu gube 5 milijardi eura prihoda od PDV-a, piše Dnevnik.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close