Tko koga bojkotira?

Porez na aplikacije izazvao rat u online svijetu

Apple i Google uzimaju do 30 posto od svih kupovina u svojoj trgovini i od kupovina unutar aplikacije, što su velike kompanije počele izbjegavati.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 08. 2018. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je predstavljanjem iPhone promijenio cijelo tržište pametnih telefona, a godinu dana nakon toga predstavio je App Store, trgovinu aplikacija koja je pokrenula tzv. ekonomiju aplikacija i revolucionarizirala način na koji pretražujemo i kupujemo aplikacije.

Prije App Storea (ubrzo nakon Applea i Google je predstavio svoju trgovinu aplikacija) aplikacije smo morali pretraživati i skidati s brojnih, često nesigurnih izvora, na svim tim stranicama upisati podatke za plaćanje itd.

Trgovine aplikacija na jednostavan su način povezale korisnike s developerima – pretraživanje aplikacija i igara iznimno je jednostavno, a podatke o karticama dovoljno je upisati samo jednom.

Apple i Google brinu se i za sigurnost te njihovi stručnjaci dobro analiziraju sav softver kako se u trgovinu aplikacija ne bi zavukao neki malware ili slično (što se ponekad ipak zna dogoditi). Iako se malim developerima teško istaknuti u trgovinama s obzirom na veliku konkurenciju i veliki broj aplikacija, Apple i Google ipak su im omogućili platformu putem koje se mogu brzo i lako povezati s korisnicima.

Naravno, Apple i Google ništa ne rade "na lijepe oči" te je ovu uslugu povezivanja developera i korisnika potrebno platiti – provizija iznosi do 30 posto za kupovinu aplikacija ili kupovinu unutar aplikacija te su samo na ovom porezu na aplikacije ove dvije kompanije okrenule milijarde dolara, a s obzirom na to kakve su prognoze za ovo tržište, te će cifre biti još i veće.

Ta ekonomija aplikacija prošle je godine vrijedila oko 82 milijarde dolara, a za četiri godine njena bi vrijednost trebala doseći čak 157 milijardi dolara, što znači još više milijardi u džepove Applea i Googlea, javlja Zimo.co.

No, sve više developera izražava nezadovoljstvo zbog ovog poreza i smatraju kako je 30 posto od cijene aplikacije, kupovine unutar aplikacije ili pretplate jednostavno previše te male kompanije zbog toga ne mogu dovoljno zaraditi.

Još prije nekoliko godina iz Spotifya su svoje korisnike pozvali na otkazivanje pretplate koju su kupili putem Appleove trgovine aplikacija, a u posljednje vrijeme o ovom problemu progovorili su iz dvije velike i popularne kompanije – Epic Gamesa i Netflixa.

Epic Games stoji iza Fortnitea koji je napokon najavljen i za Android, no mnogi su ostali iznenađeni kada su saznali da se ova igra neće moći skinuti s Googlea Play, već s internetske stranice Epic Gamesa. Šef kompanije Tim Sweeney rekao je kako danas posrednici više nisu potrebni jer je 30 posto poreza koje moraju platiti trgovinama aplikacija prevelik iznos u svijetu u kojem se izdavači bore s troškovima developera, operativnih troškova i slično.

Također, iz Netflixa su objavili kako testiraju način s kojim se može zaobići kupovina pretplate direktno iz Appleove trgovine slanjem korisnika na njihovu internetsku stranicu – trenutno kupovinom pretplate putem App Storea 15 posto svote ide Appleu, a ako bi pretplatu kupili s web stranice, sav bi iznos išao Netflixu.

No, na ovakve se poteze mogu odlučiti samo velike i poznate kompanije, dok većina drugih kompanija i developera nema drugog načina za distribuciju aplikacija nego putem Googleove i Appleove trgovine aplikacija jer inače korisnici nikada ne bi saznali za njihove aplikacije tako da su oni na neki način primorani koristiti usluge ovih kompanija i plaćati porez na aplikacije.

Ono čemu se mogu nadati je da će Apple i Google promijeniti dosadašnji način poslovanja i naplaćivati manje svote u svojim trgovinama, no s takvom promjenom možda bi izgubili milijarde dolara, tako da nije baš realno očekivati smanjenje poreza na aplikacije.

Kopirati
Drag cursor here to close