Agencija za zaštitu podataka

Porastao apetit za osobnim podacima

A što se više podataka koristi u našem svakodnevnom životu, to je veći rizik od zloupotreba, te svakodnevno nailazimo na nove izazove.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 01. 2021. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pitanja zaštite podataka i privatnosti prisutna su u svakom aspektu života pojedinca s obzirom na to da živimo u svijetu koji se temelji na podacima. Da bi se ostvario puni potencijal ekonomije svake zemlje, vlade, privatni sektor i civilno društvo moraju surađivati kako bi postigli odgovarajuću ravnotežu koja poštuje osnovna prava pojedinaca i omogućava kontinuirano usvajanje i rast digitalnih tehnologija i inovacija, navodi Agencija za zaštitu podataka u svom priopćenju.

''S ovim ubrzanim promjenama i rastom u informatičkom i digitalnom svijetu, koji je prouzročila globalizacija i tehnološki napredak, dolazi i ogroman apetit za osobnim podacima. A što se više podataka koristi u našem svakodnevnom životu, to je veći rizik od zloupotreba, te svakodnevno nailazimo na nove izazove. Stoga je ključno osigurati i poboljšati zaštitu podataka i privatnosti, a tijela za zaštitu podataka svake zemlje igraju ključnu ulogu u ovom važnom zadatku'', navode iz Agencije koja  kao neovisno državno tijelo za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini, već dvanaestu godinu zaredom obilježava 28. siječanj, europski Dan zaštite podataka, čija je svrha podizanje svijesti javnosti o pravu na zaštitu osobnih podataka i privatnosti, kao temeljne vrijednosti svakog demokratskog društva i bitnog aspekta ljudskih prava.

''Ovaj datum predstavlja godišnjicu Konvencije 108 za zaštitu pojedinaca u pogledu automatske obrade osobnih podataka Vijeća Europe, obzirom da je Konvencija 108 otvorena za potpisivanje 28. januara 1981. Tako Vijeće Europe ove godine proslavlja 40. godišnjicu svoje Konvencije i 15. put obilježava europski Dan zaštite podataka, prema odluci Odbora ministara Vijeća Europe od 26. aprila 2006.  Konvencija (ETS 108) smatra se europskim temeljem privatnosti, kao i prvim obvezujućim međunarodnim ugovorom o zaštiti podataka. Konvencija je do danas na snazi u 47 zemalja članica Vijeća Europe, te u još 8 zemalja koje nisu članice. Nakon dugog procesa modernizacije Konvencija 108 je izmijenjena, dopunjena, te modernizirana tako da je usvojen Protokol o izmjenama i dopunama Konvencije (ETS 223), poznat i pod nazivom Konvencija 108+, koji je otvoren za potpisivanje 10. oktobra 2018. Do danas je potpisan od strane 39 zemalja članica Vijeća Europe (od kojih su ga 9 i ratificirale), te od strane 4 zemlje koje nisu članice Vijeća Europe. Bosna i Hercegovina je potpisnica Konvencije 108+ od 02. srpnja 2020'', navode u priopćenju.

O značaju i aktualnosti zaštite osobnih podataka u Europskoj uniji govori i činjenica da je jedan od glavnih prioriteta proteklih godina bila reforma zaštite osobnih podataka, koja je stvorila jedinstveni regulatorni okvir za rukovanje osobnim podacima u cijelom europskom ekonomskom prostoru i s kojom je potrebno usuglasiti i domaće zakonodavstvo, naveli su.

Nova EU pravila o zaštiti podataka obuhvaćaju Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR), Policijsku direktivu o prijenosima podataka u svrhu rada policije i pravosuđa, te moderniziranu Konvenciju 108+.
           

Kopirati
Drag cursor here to close