Potpisana povelja

Popis izdavatelja Facebookove libre spao na 21 kompaniju

Članice-utemeljiteljice službeno su potpisale povelju o libri, objavio je glavni direktor udruženja Bertrand Perez, izdvajajući među skupinom kompanija Uber, Spotify i Vodafone.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 10. 2019. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt izdanja Facebookove digitalne valute libre okupio je 21 kompaniju, uključujući Uber i Spotify, pokazuje povelja o osnivanju Libra Associationa, objavljena nakon prvog sastanka u Ženevi.

Članice-utemeljiteljice službeno su potpisale povelju o libri, objavio je glavni direktor udruženja Bertrand Perez, izdvajajući među skupinom kompanija Uber, Spotify i Vodafone.

''Sada imamo potpuno jamstvo o njihovom angažmanu, tako da imamo povjerenja u projekt”, dodao je Perez.

U rujnu su iz Libra Associationa izrazili nadu da će broj tvrtki-sudionica porasti s početnih 28 na „nešto više od 100”. Umjesto toga, lista se smanjila budući da je nekoliko kompanija uzmaknulo pred učestalim kritikama regulatora iz svih dijelova svijeta.

Tako su kartičarske kuće Visa i Mastercard, internetska trgovina eBay i tvrtka za digitalno plaćanje Stripe krajem prošlog tjedna objavile da odustaju od članstva u Libra Associationu, a desetak dana ranije iz projekta se povukla i tvrtka za digitalno plaćanje PayPal.

Kompanije su se pokolebale nakon učestalih upozorenja regulatora o prijetnjama koje sa sobom donose digitalne valute, uključujući probleme vezane za zaštitu podataka i transakcija, pranje novca i stabilnost financijskog sustava.

Tako su Francuska i Njemačka najavile blokadu libre u Europi, predlažući umjesto toga izdanje javno kriptovalute kojim bi upravljale središnje banke.

Radna skupina G7 upozorila je pak da bi "globalne stabilne digitalne valute pokrivene imovinom", poput eura i dolara, mogle zadati probleme središnjim bankama pri utvrđivanju kamatnih stopa, prema izvješću u koje je uvid dobio BBC.

U Libra Associationu nisu željeli komentirati to izvješće.

Perez je pak naznačio da bi datum izdanja libre mogao biti pomaknut u odnosu na zacrtanu sredinu 2020. godine.

"Želimo izgraditi solidnu platformu koja će opstati na dulji rok", kazao je, izražavajući nadu da će ipak dosegnuti planiranih 100 kompanija-osnivača, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close