Strah od Moskve

Poljska nabavlja američke lovce F-35

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak izjavio je u srijedu kako vlada u Varšavi, pored sporazuma o smještaju američkih vojnika u Poljskoj ove godine, namjerava potpisati sporazum o kupnji američkih borbenih zrakoplova tipa F-35 Lightning II
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 05. 2019. u 19:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da je Poljska na korak do kupnje borbenog zrakoplova pete generacije najavila je i američka državna tajnica za ratno zrakoplovstvo Heather Wilson koja je proteklog vikenda kazala da će tijekom svibnja u Poljsku stići pokazni tim kako bi demonstrirali sposobnosti F-35 za dužnosnike poljskog ministarstva obrane, piše Tportal

Kako podsjeća ugledni vojni portal Defense News, poljski ministar obrane je u veljači najavio da će kupnja 32 primjerka višenamjenskog zrakoplova pete generacije biti provedena kao dio programa modernizacije vojske.

Prema inicijativi ministarstva obrane, Varšava do 2026. godine namjerava potrošiti 48,5 milijardi dolara na novo oružje i opremu. Kao zalog sigurnosti zbog prijetnji iz Moskve , Poljska je ponudila Sjedinjenim Državama dvije milijarde dolara za izgradnju stalne vojne baze u zemlji koja je nazvana Fort Trump.

Predviđena nabava F-35 je, pak, dio napora Poljske da zamijeni svoje dotrajale jurišnike tipa Su-22 i lovce MiG-29.

Lansiran početkom 1990-ih, F-35 je najskuplji iz programa naoružanja u američkoj vojnoj povijesti i stoji oko 400 milijardi dolara, a njegov razvoj obilježila su kašnjenja i probijanje proračuna. Pobornici zrakoplova hvale njegovu 'nevidljivu' tehnologiju koja mu omogućuje izbjegavanje radara, njegovu nadzvučnu brzinu, agilnost i razna inovativna rješenja za prikupljanje informacija.

Pored Poljske, Pentagon je zrakoplov ponudio na prodaju Grčkoj i Rumunjskoj, dok je program prodaje Turskoj zaustavljen budući Ankara namjerava nabaviti ruski raketni sustav S-400.

Kopirati
Drag cursor here to close