Velike uštede goriva

Poletio je prvi model revolucionarnog štedljivog aviona

Poletio je prvi model revolucionarnog aviona koji će donijeti velike uštede u potrošnji goriva!
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 09. 2020. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovog ljeta poletjela je maketa TU Delftovog aviona Flying V. Novi zrakoplov nosi putnike u krilima i 20% je štedljiviji od današnjih zrakoplova.

Vođa projekta dr. Roelof Vos i njegov tim odnijeli su model od 22.5 kg i širok 3 metra u zračnu bazu u Njemačkoj. Tamo su zajedno sa timom iz Airbusa radili na polijetanju zrakoplova i preletjeli brojne probne manevre dok se baterije gotovo nisu ispraznile.

''Jedna od naših briga bila je da bi zrakoplov mogao imati poteškoća pri podizanju jer su prethodni izračuni pokazali da bi rotacija mogla predstavljati problem'', rekao je u izjavi Vos.

Pokus je ocijenjen uspješnim. Međutim, kako se radilo samo o eksperimentalnom modelu, još uvijek nije bilo sigurno kako će to stvarni avion izvesti u stvarnom letu. Iz ovog pokusnog modela, istraživači su već zaključili da su morali promijeniti težište zrakoplova kako bi poboljšali telemetriju. Sljedeći koraci za tim bili su korištenje podataka prikupljenih tijekom leta za izgradnju aerodinamičnog softverskog modela zrakoplova. To je značilo da mogu testirati mlazni avion u simulatoru leta i koristiti rezultate za istraživanje i razvoj, prenosi Revija HAK.

Flying-V stvoren je kao visokoenergetski učinkovit zrakoplov za velike udaljenosti. Putnička kabina, prtljažni prostor i spremnici za gorivo smješteni su u krila, koristeći oblik V po kojem je avion i dobio ime. Računalni izračuni istraživača TU Delfta procjenjuju da vrhunski aerodinamični oblik zrakoplova i smanjena težina mogu smanjiti potrošnju goriva za 20% u usporedbi s današnjim najnaprednijim zrakoplovima.

Kopirati
Drag cursor here to close