Trebamo li se zabrinuti?

Pogledajte što sve WhatsApp zna o vama

Potaknuti egzodusom korisnika i velikim interesom za konkurentske aplikacije, u WhatsAppu su odlučili objaviti detaljnu razradu koja opisuje sve što od privatnih podataka njihov servis ne može doznati.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 01. 2021. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ostati na WhatsAppu, iako je u vlasništvu Facebooka i s njime dijeli sve više vaših podataka, ili prijeći na sve popularniji Signal ili neku treću aplikaciju – to je dilema koju ima velik broj korisnika u svijetu ovih dana.

Nakon što su objavili nove politike privatnosti i njima naljutili javnost, u WhatsAppu su ovoga tjedna odlučili popraviti štetu koju su sebi, ili barem svojem imidžu, nanijeli.

Tako su na svojim službenim stranicama objavili detaljni FAQ koji se bavi čestim pitanjima korisnika vezanima uz privatnost. Primarno su, očito je, željeli odgovoriti na pitanje korisnika: "može li netko čitati moje chatove?".

Prisluškuje li nas Zuckerberg?

Facebookova ekipa koja stoji za WhatsAppa poručuje ovim putem svojim korisnicima, kojih je oko dvije milijarde, da nova politika privatnosti ne utječe na privatnost poruka koje se tom aplikacijom razmjenjuju.

Izričito kažu kako nitko osim vas, pa čak ni Facebook, ne može vidjeti privatne poruke i slušati pozive koje ostvarujete s kontaktima.

WhatsApp ne zadržava logove o tome s kime tko kontaktira, ne prati lokacije korisnika, te isto tako ne dijeli liste kontakata s Facebookom.

Ponavljaju i kako su svi razgovori zaštićeni end-to-end enkripcijom koju oni nikada neće oslabiti.

Metapodatke o poslanim porukama i ostvarenim pozivima, za razliku od telekomunikacijskih kompanija, ne čuvaju, jer je riječ o prevelikom riziku za svih dvije milijarde korisnika.

Što, dakle, dijele s Facebookom?

Kontroverzna odluka o dijeljenju podataka s Facebookom (raspolaganje brojevima telefona korisnika i njihovih kontakata, imenima profila i profilnim slikama, statusima kao i dijagnostičkim podacima o samoj aplikaciji), mnoge je razljutila, pa iz WhatsAppa pojašnjavaju i taj aspekt novih politika privatnosti.

Primarno se, kažu, dijele podaci s kompanijama koje su partneri Facebooka.

U slučajevima kada privatni korisnici putem WhatsAppa kontaktiraju s tim kompanijama, podaci iz razgovora mogu kasnije biti iskorišteni za plasiranje ciljanih oglasa na Facebooku.

Na sličan način s Facebookom će WhatsApp podijeliti i navike kupovine onih koji koriste uslugu Shops na Facebooku, pa će i njima na ovoj društvenoj mreži, i također njezinom Instagramu, iskakati personalizirani oglasi. No sve ovo odnosi se na korisnike koje ne štite europski propisi.

Politika privatnosti za stanovnike Europskog gospodarskog prostora (EEA) je zbog europskih direktiva i zakona, poglavito GDPR-a, nešto drugačija, pa dijeljenje podataka s Facebookom nije dozvoljeno. WhatsApp stoga za nas ostaje kakav je i bio – tj. njihova će irska podružnica morati osigurati da se na privatnost pazi jednako kako se pazilo i do sada, piše Bug.

Kopirati
Drag cursor here to close