Agencija za statistiku BiH

Počinje istraživanje o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u domaćinstvima

Od ponedjeljka počinje drugo po redu istraživanje o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u domaćinstvima (IKT_D).
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 05. 2018. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podaci će se prikupljati, putem telefonske ankete i neposrednom metodom

Od ponedjeljka počinje drugo po redu istraživanje o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u domaćinstvima (IKT_D). Provodi ga Agencija za statistiku BiH, u suradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, na prostoru cijele Bosne i Hercegovine u razdoblju od 14. do 31. 5. 2018.  godine.

Tijekom Ankete prikupljat će se podaci o upotrebi računara u domaćinstvima, pristupu internetu, o vrstama mobilnih uređaja koje Bosanci i Hercegovci najviše koriste, za koje usluge/svrhe/potrebe ih koriste, podaci o demografskim i obrazovnim karakteristikama korisnika, kao i o razlozima zbog kojih ih neka domaćinstva ili pojedinci ne koriste.  

Cilj ovog istraživanja je da se prikupe podaci o zastupljenosti i korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija u domaćinstvima u Bosni i Hercegovini koji će biti kvalitetan izvor podataka, za analize, planiranje i kreiranje politika razvoja  informacijskog društva u BiH.

Anketa o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u domaćinstvima provodi se,  u skladu sa metodologijom Eurostata, na reprezentativnom uzorku od 9.043 domaćinstava.

Uzorak obuhvaća domaćinstva sa najmanje jednim članom starosti između 16 i 74 godine. Podatke će prikupljati, putem telefonske ankete (CATI) i neposrednom metodom, anketno osoblje akreditirano od strane Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS.

Statističke institucije Bosne i Hercegovine garantiraju da će, u skladu sa Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti osobnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, da će ispitanici ostati potpuno anonimni i mole građane za aktivnu suradnju u realizaciji ove važne aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close