Ideje za budućnost

Planovi Applea otkrivaju tehnologiju budućnosti koja će zamijeniti pametne telefone

Apple je okupio tim "impresivne veličine" koji radi na razvoju naočala s podrškom za proširenu stvarnost - dva takva modela možemo očekivati za nekoliko godina.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 11. 2019. u 17:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple se priprema za "sljedeću veliku stvar" u tehnologiji koja bi u budućnosti trebala zamijeniti pametne telefone. O planovima za naočale s podrškom za proširenu stvarnost govori se već neko vrijeme te ih je Apple, prema nekim ranijim planovima, trebao predstaviti sljedeće godine.

No prema novim izvještajima, za novi Appleov gadget trebat ćemo sačekati još koju godinu – američki mediji prenijeli su riječi šefa Appleova AR i VR odjela Mikea Rockwella, koji je tijekom prezentacije u kompaniji rekao da ne žele žuriti s novom tehnologijom na tržište, već je prvo žele usavršiti.

Zanimljivo, u prezentaciji čiji su dijelovi procurili na internet spomenuta su dva uređaja, odnosno dva para naočala s proširenom stvarnošću koje kompanija razvija, javlja Zimo.

Prve ne treba očekivati prije 2022. godine, a drugi model, koji bi trebao biti manji, trebali bi predstaviti 2023. S obzirom na to koliko je vremena ostalo do planiranog predstavljanja, jasno je da se svašta može promijeniti, uključujući i vrijeme predstavljanja.

Prvi uređaj koji namjeravaju predstaviti trebao bi imati neke dizajnerske sličnosti s Facebookovim Oculus Questom te bi se na njemu jednostavno moglo prebacivati iz proširene u virtualnu stvarnost. U Appleu trenutačno istražuju različite materijale koji bi se mogli koristiti u dizajnu uređaja kako bi bio što udobniji za nošenje više sati dnevno.

Naočale za proširenu stvarnost (dakle, bez VR-a) dio su još ambicioznijeg projekta te će biti namijenjene za cjelodnevno nošenje i jednom bi nam zaista mogle zamijeniti pametne telefone.

U novinarskim izvještajima spominju se posebna stakla koja bi se zatamnila kada su osobe koje ih nose zauzete, što je zanimljivo, ali i prilično neobično rješenje (treba vidjeti kako će to izgledati u praksi).

Također, ljudi upoznati sa situacijom spominju i "impresivnu veličinu tima" koji razvija AR naočale, što je još jedan dokaz toga koliko u Appleu vjeruju da je proširena stvarnost i hardver povezan s njom tehnologija budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close