Kratko i nejasno

Petnaest sekundi je maksimum pažnje kod mladih danas

Petnaest sekundi je maksimum pažnje kod mladih danas. To je otprilike format TikTok videa, jer nitko nema danas vremena ni volje za duže poruke i pisanje
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 08. 2021. u 21:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Parent Toolkit / Ilustracija

''Nzm, nmg now'', sms poruka koju roditeljima šalje sedamnaestogodišnjak iz Sarajeva, trebalo bi da znači „Ne znam, ne mogu sada“.

On, poput većine mladih u Bosni i Hercegovini (BiH) nema vremena, niti pažnje da piše, a roditelji su prinuđeni da uče novi jezik, koji su sa skraćenicama bosanskog i brojne riječi iz engleskog jezika smislili njihovi potomci.

Emotikoni, gifovi i skraćenice jezik su koji mladi koriste, čitaju uglavnom samo naslove, informiraju se na društvenim mrežama i preferiraju fotografije ili videa, ne duža od 15 sekundi.

''Petnaest sekundi je maksimum pažnje kod mladih danas. To je otprilike format TikTok videa, jer nitko nema danas vremena ni volje za duže poruke i pisanje'', kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) 18-godišnja Tamara Miljić iz Teslića, na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH).

Za nju, kao i za mnoge mlade danas, komunikacija je bespovratno promijenjena i svedena na kraće formate, koji su često odraslima nejasni.

''Mnogo je teže nego što se čini objasniti naše oblike komunikacije starijima. Njima je to apstraktno i često ne shvaćaju emotikone, gifove, skraćenice koje koristimo'', dodaje Miljić.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na stranicama RSE

Kopirati
Drag cursor here to close