Nosivi gadgeti

Pametni uređaji štede vrijeme i brinu za naše zdravlje

Iako u sjeni popularnijih mobitela, pametni satovi ušli su u sve pore svakodnevice. Ovi uređaji s dodirom pametne tehnologije postali su iznimno praktični, korisni i svestrani.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 05. 2021. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog toga što su pomalo u sjeni znatno rasprostranjenijih mobitela često je lako smetnuti s uma koliko su pametni satovi napredovali zadnjih nekoliko godina, u koje su sve sfere svakodnevnog života ušli i kakve su sve zadaće sposobni preuzeti i obaviti.

Od razmjerno skromnih početaka razvili su se u uređaje koji nam mogu postati gotovo pa nezamjenjivi osobni pomoćnici na koje se oslanjamo iz sata u sat, iz dana u dan. Postali su ne samo super praktični, već i iznimno svestrani uređaji koji mogu zamijeniti niz drugih i pritom obaviti njihov posao dovoljno dobro. Osim što će nam pokazati točno vrijeme, omogućit će pristup nizu drugih korisnih obavijesti i informacija, uštedjeti nam vrijeme i trud (nerijetko i dragocjene živce), pomoći nam pri održavanju dobrog zdravlja i kondicije, pa i poslužiti kao oku ugodan modni dodatak.

Primjerice, uludo potrošeno vrijeme u poslu može skupo koštati. A svi znamo kako nam društvene mreže i srodni sadržaji na webu mogu lako odvući pozornost kad na njih svratimo samo kako bismo, primjerice, provjerili pristiglu poruku. Kome se, uostalom, nije barem jednom dogodilo da u takvom slučaju završi na nekom videu na YouTubeu ili članku, uplete se u raspravu pod kontroverznom objavom i tome slično?

No, s druge strane, ne želimo propustiti važne poruke i obavijesti koje bi nam netko mogao poslati na, recimo, Facebooku. Tu nam u pomoć mogu priskočiti pametni satovi. Pomoću njih je moguće smanjiti vrijeme provedeno uz računalo ili mobitel (što je također dobro za zdravlje), a da pritom se ne moramo propustiti ništa što bi moglo biti važno ili hitno. Naprednije modele možete također upotrijebiti i kako biste odgovorili na poziv ili poruku bez posezanja za pametnim telefonom dok ste, primjerice, u teretani, javlja Bug.

Uz to, pametni satovi mogu nam uštedjeti vrijeme (a možda i spasiti posao) tako što će nas podsjetiti na sastanak ili kakvu drugu važnu obavezu, kako bismo stigli pravovremeno ju obaviti ili otkazati ukaže li se za time potreba. Raspolažu li ugrađenim GPS-om, također će nam pomoći da ne gubimo vrijeme gubeći se u divljini dok, recimo, planinarimo kao i pri praćenju ključnih parametara kao što su vremenska prognoza i nadmorska visina na kojoj se nalazite.

Pojedine modele možete koristiti i za navigaciju tijekom vožnje. Apple Watch će vam, na primjer, različitim vibracijama dati do znanja kad trebate skrenuti lijevo, a kad desno kako biste što brže stigli do odredišta. Možete se, dakle, u potpunosti fokusirati na stanje u cesti i prometu te tako biti spremniji pravodobno reagirati u izvanrednim situacijama. Konačno, pametni telefoni mogu znatno skratiti vrijeme potrebno kako biste ustanovili gdje ste ostavili mobitel, ključeve i druge uređaje povezane Bluetoothom.

Danas je puno pametnih uređaja - lampi, ventilatora, perilica, usisavača i sličnih - a puno takvih moći ćete pronaći u novoj Linksovoj trgovini u Family Fun and Home Mallu. U toj će trgovini kupci putem nove aplikacije za mobilne uređaje moći otkriti sve o željenom proizvodu, napuniti svoju potrošačku košaricu i odmah platiti na blagajni. Brzo i efikasno!

Kad su zdravlje i tjelesna kondicija u pitanju, mogućnosti koje pružaju ovi uređaji s dodirom pametne tehnologije još su brojnije i raznovrsnije. Brojanje koraka i unesenih kalorija, mjerenje otkucaja srca, razine zasićenosti krvi kisikom, tjelesne temperature i krvnog tlaka praktično su postali standardom, čak i kod uređaja koji nisu među najskupljima.

Osnovne sportske funkcionalnosti, poput primjerice štoperice, odavno se već podrazumijevaju. Već na toj razini pametni satovi zamijenili su čitav niz zasebnih uređaja, pa ih niste morali kupiti, niti brinuti o njihovom održavanju. Sve je na jednom mjestu i nadohvat ruke. Doslovno. Uzmite to u obzir idući put kad vam se učini kako je cijena nekog pametnog sata previsoka.

Napredni modeli mogu se upustiti u praćenje kvalitete vašeg spavanja i razine stresa, a neke među njima možete upotrijebiti za izradu osobnog elektrokardiograma bez odlaska u bolnicu.

Na tržištu je sve više modela koji će vam ponuditi unaprijed postavljene značajke za praćenje i bilježenje pojedinih tjelesnih aktivnosti, često i više njih. Ali, mnogi se neće zaustaviti samo na tome. Prikupljene podatke će pohraniti i organizirati kako biste lakše dobili uvid u trendove na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi, kao i uočiti što treba izmijeniti ili popraviti.

Omogućit će vam postavljanje ciljeva i poticati vas na njihovo ostvarivanje, nerijetko tako što će vas povezati s drugim korisnicima kako biste mogli usporediti svoje rezultate s njihovima i upustiti se u prijateljsko natjecanje. A povežete li ih s drugim pametnim uređajima, poput primjerice pametnih vaga, obilje dostupnih podataka postat će još veće.

Kopirati
Drag cursor here to close