Još dva istraživanja potvrdila

Pametni satovi mogu pomoći u ranom otkrivanju zaraze koronavirusom

Praćenjem promjenjivosti otkucaja srca, odnosno brzine otkucaja srca moguće je i do tjedan dana prije pojave simptoma otkriti zarazu koronavirusom.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 01. 2021. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom protekle godine već su objavljena neka istraživanja koja su pokazala veliki potencijal nosivih uređaja u ranom otkrivanju zaraze koronavirusom.

Nedavno su objavljeni rezultati još dvaju istraživanja čiji je zaključak sličan te također pokazuju da je, zahvaljujući podacima s pametnih satova, moguće otkriti da je netko zaražen virusom SARS-CoV-2 danima prije razvijanja simptoma, pa čak i kada je prerano da testovi zaraženih osoba budu pozitivni.

Jedno istraživanje provedeno je sredinom prošle godine među zdravstvenim radnicima bolnice Mount Sinai Health Systema u New Yorku, a sve osobe koje su sudjelovale u njemu nosile su Appleov pametni sat.

Parametar koji se u tom istraživanju pokazao od najveće važnosti, odnosno onaj koji je upućivao na potencijalnu zarazu koronom jest promjenjivost otkucaja srca, odnosno praćenje varijacija u vremenskim intervalima između otkucaja srca.

Prema autoru studije Robu Hirtenu, već je poznato kako promjenjivost otkucaja srca upućuje na upalne procese u tijelu, a ona se javlja i kod osoba oboljelih od bolesti COVID-19. Takve su promjene u vremenskim intervalima između otkucaja srca niže kod ljudi zaraženih novim koronavirusom, a može ih se otkriti čak do 7 dana prije pojave simptoma.

Jedna od karakteristika virusa SARS-CoV-2 jest da mnogi zaraženi nemaju simptome, što je jedan od glavnih uzroka njegova brzog širenja među ljudima. Ranim otkrivanjem zaraze, kao i otkrivanjem osoba koje nemaju izražene simptome, ali su zaražene, moglo bi se barem djelomično obuzdati širenje ovog virusa koji se u mnogi zemljama, čini se, oteo kontroli. U tome bi, dakle, veliku ulogu mogli igrati i nosivi uređaji.

U drugom istraživanju koje su proveli znanstvenici sa Stanforda, korišteni su uređaji za praćenje aktivnosti više kompanija, uključujući Apple, Garmin i Fitbit, javlja Zimo.

U istraživanju je sudjelovalo više od 5 tisuća ljudi, a znanstvenici su proučavali podatke 32 osobe koje su tijekom vremena istraživanje oboljele od bolesti COVID-19. Parametar koji je ukazivao na zarazu koronavirusom u ovom istraživanju bio je broj otkucaja srca u mirovanju, odnosno njegovo povećanje.

Na temelju podataka s pametnih satova, znanstvenici su uspjeli identificirati gotovo dvije trećine slučajeva zaraze novim koronavirusom četiri do sedam dana prije pojave simptoma.

Profesor sa Stanforda koji je glavni autor studije Michael Snyder rekao je kako nosivi uređaji mogu prevladati brojne nedostatke trenutačnog načina testiranja.

Oni prate stanje osobe u stvarnom vremenu i odmah pri pojavljivanju nekakvih anomalija upozoravaju na potencijalne probleme, dakle prije nego što se pojave simptomi, dok danas osobe koje imaju simptome prvo moraju ići na testiranje te nakon toga čekati rezultate testa.

Rezultati tih dvaju istraživanja, kao i neka ranija istraživanja pokazuju nam koje su mogućnosti tehnologije i kako bi se nosivi uređaji mogli iskoristiti za rano upozorenje na potencijalnu zarazu koronom, no vjerojatno će se moći iskoristiti i za praćenje simptoma i rano upozorenje za druge bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close