Zbogom krvopijama

Pametna narukvica elektromagnetskim valovima tjera komarce

Na Kickstarteru se pojavio gadget koji bi mnoge mogao riješiti problema s dosadnim krvopijama, ali i smanjiti širenje raznih zaraznih bolesti.
Sci-Tech / Tehnologija | 30. 08. 2018. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerojatno sve već kao triviju više puta čuli podatak o tome da je službeno najsmrtonosnija životinja na svijetu – komarac.

Godišnje u svijetu kao posljedica bolesti koju prenose ovi insekti premine oko 700 tisuća ljudi, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da samo zbog malarije u svijetu u prosjeku svakih 45 sekundi umre jedno dijete. Stoga su komarci vrlo velik problem kojeg nije tako lako riješiti.

Insekticidi i repelenti donekle pomažu protiv uboda, no švicarski znanstvenik Kurt Stoll smatra da konačni odgovor u borbi protiv letećih zujavaca leži u – tehnologiji, javlja Bug.hr.

On je sa strane fizike proučavao komarce i njihovo ponašanje, te kroz niz pokusa otkrio da su, osim na kemijske podražaje, komarci osjetljivi i na elektromagnetske valove.

U konačnici, nakon višegodišnjeg rada, kao rezultat pojavila se pametna narukvica koja "imitira prirodni elektromagnetski potpis grmljavinske oluje".

Komarci su, tvrdi Stoll, programirani da u slučaju nevremena potraže sklonište, što je instinkt jači od onoga za hranjenjem, tj. ubadanjem ljudi. Stoga narukvica Nopixgo emitira takve elektromagnetske valove koji tjeraju komarce od onoga tko ju nosi.

Projekt se pojavio na Kickstarteru gdje se narukvicu može prednaručiti po cijeni od 69 švicarskih franaka (110 KM). Uređaj se puni standardnim Micro USB kabelom, baterija je puna za oko 1 sat, i to joj daje mogućnost korištenja u periodu od 3 do 7 dana. Kampanja traje još mjesec dana, a od traženih 180 tisuća franaka do sada je prikupila tek nešto preko 15 tisuća.

O tome hoće li ova narukvica zaista ispuniti svoja obećanja i tjerati od onoga tko je nosi sve komarce u krugu od dva metra, ili je riječ o još jednoj crowdfunding prevari, teško je unaprijed govoriti. Sigurno je jedino da će Nopixgo u proizvodnju tek ako na Kickstarteru ispuni svoj cilj, a prve isporuke obećane su već u listopadu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close