U 2018. godini

Ovo je najprodavaniji mobitel na svijetu

Objavljeni su rezultati o stanju na mobilnom tržištu – najprodavaniji pametni telefon u 2018. bio je Appleov iPhone X, dok je u prvom kvartalu ove godine velik broj isporuka smartphonea ostvario Huawei.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 05. 2019. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovog tjedna objavljene su informacije o stanju na globalnom mobilnom tržištu te o najprodavanijim pametnim telefona prošle godine u svijetu.

Istraživanje o prodaji pametnih telefona iz 2018. objavljeno je na profilu Counterpoint Researcha kineske društvene mreže Weibo, bez nekih dodatnih informacija i objašnjenja, a prema tim podacima listom najprodavanijih dominiraju Appleovi telefoni, piše Zimo.co.

Najprodavaniji model u svijetu, prema tim informacijama, jest iPhone X, a zanimljivo je da su i sljedeća tri najprodavanija telefona na svijetu također bili modeli iPhonea.

Dakle, nakon modela X (prvog Appleova telefona s notchom koji su mnogi kritizirali i o kojem se govorilo kao o Appleovu promašaju), slijedi iPhone 8, zatim iPhone 8 Plus te na kraju model predstavljen još 2016. iPhone 7.

Nakon Appleovih uređaja slijedi Xiaomijev Redmi 5A, zatim kombinacija Appleovih i Samsungovih telefona – Galaxy S9, iPhone XS Max, iPhone XR te Galaxy S9 Plus. Rezultate istraživanja prenijeli su na GSM Areni te još jednom treba napomenuti kako iz Counterpointa nisu objavili nikakve dodatne informacije osim samo poretka najprodavanijih uređaja.

Osim najprodavanijih telefona prošle godine, ovog tjedna IDC je objavio i podatke o prodaji mobilnih kompanija na globalnom tržištu u prvom kvartalu ove godine – Samsung i dalje drži prvo mjesto s 23,1 posto tržišta, na južnokorejska kompanija zabilježila je pad isporuka veći od 8 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine te je isporučila nešto manje od 72 milijuna telefona, piše Zimo.co.

Huawei drži čvrsto drugo mjesto uz porast isporuka od čak 50 posto – u prvom tromjesečju ove godine zauzeli su 19 posto tržišta uz isporuku od 59 milijuna smartphonea. Apple je isporučio nešto više od 36 milijuna telefona, što je pad od čak 30 posto te Cookova kompanija drži 11,7 posto tržišta.

U minusu s isporukama (od 10 posto) bio je i Xiaomi, koji se nalazi na četvrtom mjestu i s 25 milijuna isporučenih telefona drži 8 posto tržišta, a nakon njega slijede još dvije kineske kompanije – Vivo i Oppo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close