Korisno je znati

Ovisni ste o mobitelu? Ove aplikacije mogle bi vam pomoći

Ako imate problem s odvajanjem od mobitela kako biste se posvetili drugim stvarima u životu, onda vam nudimo par savjeta kako to i učinite te istovremeno promijenite navike korištenja mobitela.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 09. 2019. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji više aplikacija koje vam potencijalno mogu pomoći da srežete korištenje mobitela da razinu koja je prihvatljiva kako vama, tako i vašoj okolini, jer budimo iskreni, nitko ne želi, primjerice, sjesti s prijateljima na kavu i onda provesti vrijeme promatrajući iste kako su čitavo vrijeme prikovani za zaslon mobitela.

Donosimo par prijedloga koji bi mogli biti pravo rješenje za ovisnike o mobitelu:

Flipd

Riječ je o potencijalno zgodnoj aplikaciji ako želite kako provodite vrijeme na poslu, s obitelji, s prijateljima ili negdje u prirodi. naime, aplikacija vam dozvoljava da odaberete one aplikacije koje ne želite da vas smetajuu određenim (ranije navedenim) uvjetima. kvaka je u tome što besplatna verzija aplikacije dozvoljava blokiranje aplikacija na svega pola sata. Za neograničeno blokiranje, mora se i posegnuti u džep.

Aplikacija će vam pokazati i statistike, tipa koliko ste vremena uštedjeli propuštajući praćenje drugih aplikacija i notifikacija po mobitelu, javlja Zimo.

Forest

Ovdje je pak riječ o aplikaciji s kojom možete uzgajati digitalnu šumu, a kvaka je u tome da drveće neće početi rasti sve dok ne spustite mobitel, odnosno ne odložite ga iz ruku sa strane. Nagrada za suzdržavanje od korištenja mobitela je, pogađate, velika zelena šuma.

Kao bonus, možete i sami sebi zadati ciljeve, tipa koliko dugo želite biti odvojeni od mobitela. Sve ostalo će aplikacija učiniti sama.

Za korisnike iPhonea, aplikacija košta dva dolara, a na Play Storeu dolazi s mnogobrojnim dosadnim oglasima, no možete unutar iste kupiti i dodatne pogodnosti, kao što je to slučaj s većinom današnjih aplikacija.

Space

Ova aplikacija koristi više znanstveni pristup vašem problemu s prevelikim korištenjem mobitela. Naime, daje vam savjete o promejnama navika u korištenju mobitela, koji su bazirani na pravim istraživanjima. Aplikacija će pokušati dokučiti zašto provodite previše vremena na mobitelu, je li riječ o dosadi, nečem vezanom za posao ili nečem trećem.

Postoji i Focus Time način djelovanja, koji zapravo blokira notifikacije s drugih aplikacija, a možete ga prekinuti kad god poželite. Kratkoročno, takav način rada aplikacije mogao bi rezultirati produktivnijim periodima. Aplikacija isto tako prati ostalu statistiku korištenja mobitela, poput koliko često ga otključavate i koliko vremena provedete zureći u njegov ekran.

Freedom

Ova aplikacija ne dolazi u besplatnoj verziji, ali radi na više platformi i neće blokirati samo druge aplikacije, već i internetske stranice koje ne želite da vas ometaju.

Da biste je koristili, mjesečno morate izdvajati sedam dolara, odnosno 30 dolara godišnje.

Moment

Ova aplikacija funkcionira po principu "manje telefona, više života", odnosno nije toliko agresivna kao druge slične aplikacije za detoksifikaciju od prevelikog korištenja mobitela.

Ova aplikacija ima i vodiče koji se mogu kupiti unutar same aplikacije. Primjerice, vodič Attention Span će vam sugerirati da poslušate jednu pjesmu do kraja, da pročitate knjigu ili da organizirate prostor u kojem ćete biti najmanje ometani. Zapravo, osim što prati vašu negativnu statistiku u vremenu provedenom na mobitelu, služi vam i kao digitalni životni trener.

Digital Wellbeing

Pomoću ove aplikacije možete postaviti dnevne limite na pojedine aplikacije koje vas najviše drže prikovanima za mobitele. Možete i samo blokirati notifikacije kad radite nešto vrlo važno i ne želite da vas se ometa.

Opcija Wind Down je pak dizajnirana da vas pripremi za odlazak na spavanje, odnosno u zadano vrijeme, vaš zaslon mobitela postaje siv, a mobitel prelazi u način rada "Ne ometaj" (Do Not Disturb).

Screen Time

Aplikacija slična prethodnoj i koja se zapravo nadopunjuje s njom.

Kopirati
Drag cursor here to close