Revoulcija u prometu

Otvara se zračna luka za leteće taksije i dronove

Plan Urban Air Porta je tijekom sljedećih 5 godina otvoriti čak 200 takvih zračnih luka za letjelice koje polijeću i slijeću vertikalno. U Velikoj Britaniji, ali i drugim državama.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 02. 2021. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budućnost prijevoza donosi brojne zanimljive i sve do nedavno nezamislive stvari. Autonomni automobili testiraju su već godinama i milijuni prijeđenih kilometara pokazali su nevjerojatan napredak tehnologije, a sve se više govori i o - letećim automobilima. Za obje te kategorije vozila potrebno je donijeti regulativu, ali i, koliko je to moguće, prilagoditi infrastrukturu.

Britanska vlada nedavno je raspisala natječaj u kojem su htjeli vidjeti smjer u kojem kompanije razmišljaju o infrastrukturi budućnosti, odnosno kako su zamislili da bi mogla izgledati zračna luka za leteće automobile. U prvom redu misli se na leteće taksije te dronove za prijevoz tereta.

Iako zvuči previše futuristički, takve se letjelice već testiraju, a Hyundai je komercijalne modele najavio za 2028. godinu. Vremena je, čini se, puno, no već sad potrebno je ulagati milijarde u tehnologiju i testiranja samih letjelica/dronova, ali i u prateću infrastrukturu.

Na natječaju su pobijedili Hyundai i Urban Air Port koji će u Coventryju početi s gradnjom zračne luke Air-One za leteće automobile i dronove.

Objekt bi trebao biti gotov već do studenog, kada će otvoriti svoja vrata, a osim što će prikazati kako će izgledati zračne luke budućnosti, tu će se održavati i demonstracije s kojima će se prikazati napredak, ali i mogućnosti iskorištavanja VTOL letjelica za putnički prijevoz.

Također, vidjet ćemo i kako su kompanije zamislile autonomnu logistiku koja će pratiti vozila te sustav upravljanja katastrofama, javlja Zimo.

Prema službenoj objavi iz Hyundaija, objekt koji će izgraditi zauzimat će puno manje mjesta u odnosu na tradicionalne helidrome i aerodrome te će koristiti manje resursa. U skladu s trendovima, objekt će biti ugljično neutralan.

Iz Urban Air Porta kažu kako je ovo samo početak jednog puno većeg i ambicioznijeg projekta u sklopu kojeg tijekom sljedećih pet godina namjeravaju otvoriti 200 takvih zračnih luka za VTOL letjelice, u Velikoj Britaniji i inozemstvu, što će, dakako, utjecati na puno bolju i bržu prometnu povezanost između gradova.

Naravno, brojne su prepreke, kako tehnološke, tako i regulatorne pred razvojem letećih automobila i taksija, no u takav oblik transporta ulaže se sve više novaca tako da se možemo nadati da ćemo za desetak i više godina na posao moći - odletjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close