Budite oprezni!

Otkrivene fotografije koje mogu potpuno blokirati mobitele s Androidom

Otkrivena je fotografija koja čini pojedine mobitele s Android OS-om gotovo neupotrebljivima ako ju se postavi kao zadanu pozadinu ekrana.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 06. 2020. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Leaker Ice Universe objavio je informaciju o fotografiji koju nitko s Android mobitelom ne bi smio postaviti za pozadinu svojeg ekrana.

Naime, ova atraktivna scena planinskog pejsaža, šume i jezera iz nekog će razloga "pokvariti" mobitele na Androidu i učiniti ih gotovo neupotrebljivima. Eksperiment su odmah pokušali s portala 9to5Google, a u priloženom videu možete vidjeti učinak ove "maliciozne" fotografije.

Čim je ista postavljena kao pozadinska, mobitel je "poludio", te počeo kontinuirano uključivati i isključivati ekran.

Daljnja istraga pokazala je da su najviše podložni ovom problemi određeni stariji mobiteli Samsunga, kao i Pixel 3XL na Androidu 10. U Androidu 11 stvar je, kako se čini, ispravljena, javlja Bug.

Otkriven je i vjerojatni uzrok neobičnog ponašanja mobitela. Fotografija koja ih tjera na blokiranje i nestabilan rad spremljena je, naime, u RGB zapisu boja, dok Androidi po defaultu žele prikazati sliku u sRGB sustavu (standard RGB).

Uređaji koji imaju problema s kompatibilnošću ovih dvaju načina prikazivanja boje nakon pokušaja prikazivanja predmetne slike – otkazuju poslušnost.

Pošalje li vam netko ovu fotografiju i ako je greškom (ili namjerno) postavite za wallpaper, uređaj ćete moći osposobiti jedino njegovim potpunim resetiranjem na tvorničke postavke kroz safe mode ili preko kakvog bootloadera.

U svakom slučaju preporuča se da pokušajte izbjeći ovakve probleme i ne postavljate sliku iz ovog teksta kao pozadinu svojeg Androida.

Ovo, kažu, nije jedina slika u RGB zapisu kojom se može blokirati rad Android uređaja, pa stoga treba i inače biti oprezan kod promjene pozadine. Isto tako, ako se na ovoj slici promijeni prikaz boja, ona postaje potpuno bezopasna.

Spomenuti Ice Universe "razoružao" je fotografiju postavljanjem iste na kinesku društvenu mrežu Weibo, a kada ju je odande preuzeo postalo je potpuno bezazleno staviti kao pozadinu na mobitelu.

Kopirati
Drag cursor here to close