Andy Rubin

''Otac Androida'' priprema uređaj koji bi mogao donijeti revoluciju na tržište smartphonea

Glavni naglasak telefona kojeg navodno priprema Andy Rubin je umjetna inteligencija koja će sama moći komunicirati porukama i mailovima te upravljanje glasom.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 10. 2018. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na tržištu pametnih telefona vlada velika konkurencija i zaista je teško uspjeti i osvojiti značajniji dio tržišta pored kompanija poput Samsunga, Applea i Huaweija. U tome su uspješne neke kineske kompanije koje korisnike privlače kombinacijom naprednog hardvera i pristupačne cijene poput Xiaomija, Oppoa i drugih, no isto nije uspjelo jednom od kreatora Androida Andyju Rubinu.

On, odnosno njegova kompanija Essential, sredinom prošle godine predstavili su smartphone PH-1 – telefon s odličnim hardverom i dizajnom, ali i velikom cijenom što je, kao i činjenica da ovaj uređaj nije donio ništa novo na tržiše, u konačnici odbilo većinu korisnika koji su razmišljali o kupovini ovog uređaja.

Essential je pripremao nasljednika ovog telefona, no od toga su ipak odustali, a ovog tjedna najavili su i otkaze za 30 posto zaposlenih u kompaniji. U objavi za javnost iz ove su kompanije objasnili kako je odluka koju su donijeli teška, no i da je vrijeme za pogled prema budućnosti i novim projektima. Ova kompanija tako se sada okreće razvoju novog proizvoda koji bi trebao u potpunosti promijeniti stvari na mobilnom tržištu, piše Zimo.co.

Ako je vjerovati glasinama koje kruže mrežom, njihov bi telefon trebao biti potpuno drugačiji i donijeti nešto što još nismo vidjeli na tržištu. Umjesto uređaja s velikim ekranom, kakvi su danas u trendu, Essential navodno razvija uređaj s malim ekranom jer za Rubina u telefonima budućnosti ekrani uopće neće biti glavni način interakcije s uređajima, već će to biti glas i AI.

Umjetna inteligencija upravlja sa sve većim brojem opcija u pametnim telefonima, a u Rubinovom uređaju trebala bi tako dobro poznavati korisnike, tj. vlasnike uređaja da bi umjesto njih trebala odgovarati na poruke, mailove, zakazivati sastanke itd. Što se korisnika tiče, oni bi s telefonom najčešće komunicirali glasovnim komandama pa bi umjesto tipkanja aplikacije otvarali izgovarajući njihove ime, a na isti bi način pisali poruke, mailove i slično.

Andy Rubin u jednom je intervjuu prošle godine rekao kako bi mogli riješiti problem ovisnosti o telefonima ako napravimo telefon koji će postat virtualna verzija svojih korisnika koja će im omogućiti da uživaju u životu i da, npr. jedu večeru bez da cijelu večer dotaknu ekran svog telefona jer će moći vjerovati svom telefonu koji će komunicirati u ime korisnike.

Ako Rubin zaista uspije u svom naumu, novi Essentialov telefon zaista bi bio nešto novo i drugačije u odnosu na trenutne smartphone uređaje, no tek trebamo vidjeti kako će ovaj telefon izgledati i ponašati se u praksi.

Kopirati
Drag cursor here to close