Za milijardu dolara

Osnivač Instagrama: Opet bih prodao tvrtku Zuckerbergu

Na pitanje novinara jednom od osnivača Instagrama bi li ponovno prodao kompaniju Zuckerbergu, Kevin Systrom dao je zanimljiv odgovor.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 11. 2019. u 17:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Što god mislili o Marku Zuckerbergu, ne može mu se osporiti poslovna genijalnost i vizionarstvo kada su u pitanju društvene mreže i digitalne tehnologije.

Iako pri tome ne treba zaboraviti brojne probleme i kritike zbog načina poslovanja Facebooka, kršenja privatnosti i sigurnosti korisnika, uspio je izgraditi carstvo teško više skoro 550 milijardi dolara, koliko danas vrijedi njegova kompanija, dok je on s gotovo 70 milijardi dolara jedna od najbogatijih osoba na svijetu.

Jedan od njegovih najboljih poteza koji je povukao od osnivanja Facebooka i kojim je pokazao svoje vizionarstvo, bila je kupovina Instagrama.

Instagram su 2010. pokrenuli Kevin Systrom i Mike Krieger te je na početku to bila društvena mreža i servis za objavljivanje fotografija koji je tada naročito bio popularan među hipsterima s Appleovim telefonima (na početku je Instagram bio dostupan samo na iPhoneu, ne i na Androidu), javlja Zimo.

Šef Facebooka prepoznao je nevjerojatan potencijal te mreže i kupio je za milijardu dolara.

Neki su analitičari tada govorili da je Zuckerberg bacio novac, a dio njih nije znao kako će Facebook uspjeti monetizirati tu društvenu mrežu.

S vremenom je Instagram stigao na Android, a broj njegovih korisnika rapidno je rastao i prešao milijardu – tijekom godina pojavile su se i reklame te influenceri te se na Instagramu počeo okretati veliki novac.

Osim Isntagrama Zuckerberg je pokušao kupiti još jednu popularnu društvenu mrežu, no šef Snapchata Evan Spiegel odbio je čak 3 milijarde ponuđenih dolara. Šef Facebooka kasnije je utjehu pronašao u WhatsAppu, koji je platio nevjerojatnih 19 milijardi dolara.

Dok je biznis s Instagramom cvjetao, njegovim osnivačima Systromu i Kriegeru nije se svidio smjer prema kojem je Zuckerberg vukao tu društvenu mrežu pa su na kraju obojica napustila kompaniju koju su osnovali.

Na ovotjednoj konferenciji DealBook koja se održava u New Yorku gostovao je Kevin Systrom koji je, među inim govorio i o akviziciji Facebooka.

Na pitanje bi li danas napravio istu stvar i ponovno prodao kompaniju Facebooku, odgovorio je: "Kada vam netko ponudio milijardu dolara za kompaniju s 11 ljudi, što biste napravili?"

Dakle, usprkos neslaganjima oko smjera poslovanja i napuštanja Instagrama, Systrom, a vjerojatno i većina ljudi, ponovno bi izabrali isti put te ne bi propustili, kako se to onda činilo, nevjerojatnu priliku da zarade novac o kojem nikada nisu ni sanjali.

Kopirati
Drag cursor here to close