Za kvalitetniji san

Osječani izumili pametni jastuk

Kvalitetan san neophodan je za zdravlje, normalno funkcioniranje u životu i učinkovito izvršavanje dnevnih zadataka.
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 03. 2018. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska firma iz Osijeka Tekstil LIO d.o.o. osmislila je pametni jastuk. Spojem suvremene tehnologije, odnosno mobilne aplikacije i senzora ugrađenih u memory jastuk korisnici mogu pratiti kvalitetu svoga sna. Uz to jastuk omogućuje reprodukciju glazbe i binauralnih zvukova.

U današnjem užurbanom i stresnom načinu života dobar i kvalitetan odmor svima nam je jako potreban. Kvalitetan san neophodan je za zdravlje, normalno funkcioniranje u životu i učinkovito izvršavanje dnevnih zadataka.

Analiza i nadzor kvalitete sna je moguća uz pomoć najsuvremenije tehnologije. Putem mobilne aplikacije spojene sa senzorima ugrađenima u LIO pametni jastuk, tvrde kreatori, korisnici mogu pratiti postotak laganog sna, postotak dubokog sna (REM faza), imati ocjenu kvalitete sna i biti obaviješteni ako je došlo do hrkanja.

Foto: PR / Direktor LIO pametnih jastuka

Uz to, ovaj jastuk omogućuje reprodukciju glazbe konduktivnom tehnologijom - to znači da će zvuk čuti samo osoba kojoj je glava položena na jastuk, a zvuk se prenosi preko kosti lubanje. Osim glazbe, jastuk omogućava reprodukciju u aplikaciju ugrađenih binauralnih zvukova konduktivnom tehnologijom. Binauralni zvukovi stimuliraju mozak pomoću zvukova različitih frekvencija kako bi se postigla određena stanja svijesti i emotivna stanja a u ovom slučaju omogućavaju opuštanje, lakši početak sna, te lakši i mirniji san. Vrijeme trajanja reprodukcije muzike, binauralnih zvukova može se odrediti putem tajmera u aplikaciji, priopćeno je.

Aplikacija također sadrži opciju alarma koji čuje samo korisnik jastuka, bez ometanja druge osobe, te također SOS dugme koje u slučaju medicinske hitnosti poziva unaprijed uneseni broj telefona.

Inače, jastuk je prekriven Silverguard tkaninom koja sadrži ione srebra koji sprečavaju razvoj mikroorganizama i neugodnih mirisa na jastuku. Pametni jastuk će za tri tjedna ući u serijsku proizvodnju Tekstila LIO d.o.o. Cijena jastuka će biti 165 Euro.

Naime, Tekstil LIO d.o.o. je hrvatski proizvođač jastuka, pokrivača i posteljine s dugom tradicijom čija povijest seže u davnu 1901. godinu, a svoju je kvalitetu, uz kontinuirana poboljšanja, zadržao do danas. LIO je proglašen najuspješnijom firmom u županiji u 2005. godini u kategoriji malih trgovačkih društava, kada mu je dodijeljeno priznanje ZLATNA KUNA. LIO, osim domaćinstava opskrbljuje velik broj hotela i apartmana. Svaki LIO proizvod pažljivo je i s ljubavlju izrađen od pomno biranih materijala.

Kopirati
Drag cursor here to close