Sumnjiva tehnologija ili ne?

Počelo testiranje 5G mreže u Osijeku

Teleoperater "A1 Hrvatska" i kineska telekomunikacijska kompanija "Xiaomi" u Osijeku su testirali buduću 5G mrežu.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 02. 2020. u 20:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teleoperater "A1 Hrvatska" i kineska telekomunikacijska kompanija "Xiaomi" u Osijeku su testirali buduću 5G mrežu.

Uoči testiranja kinesku veleposlanicu Erwen Xu, predstavnike tvrtke "Xiaomi" i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića primio je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić koji je zahvalio Vladi RH što je odabrala Osijek kao prvi grad u kojemu će biti uvedena 5G mreža.

''Grad Osijek će iskoristiti tu priliku te u eksperimentalnom razdoblju provjeravati svaki potez i raditi mjerenja, kako bi se provjerilo je li doista u pitanju sumnjiva tehnologija ili ne. To radimo jer želimo ubrzati tehnologiju i biti zanimljiviji na tržištu, kako bi u doveli nove ulagače u grad, u kojemu je u zadnje dvije godine zaposleno više od dvije tisuće ljudi'', rekao je gradonačelnik Vrkić.

Foto: Grad Osijek / Testiranje 5G mreže na Xiaomijevim pametnim telefonim

Grad Osijek na ovome projektu surađuje s osječkim Sveučilištem, udrugom "Osijek Software City" i lokalnim poduzetnicima, kako bi uvođenjem 5G mreže otvorile mogućnosti za nove poslovne prilike.

U testnoj će fazi 5G infrastruktura biti samo privremeno postavljena, dok će se o budućim lokacijama 5G točaka razgovarati s teleoperaterima i gospodarstvenicima i u prvom trenutku neće biti postavljene na području cijeloga grada.

Gradska uprava inzistira da se, uz testiranja koja, po službenoj dužnosti provodi HAKOM, provede još jedno neovisno testiranje elektromagentskog zračenja na području Osijeka.

Nove poslovne prilike

Nakon radnog sastanka, u blizini Trga Ante Starčevića, predstavljana je i testirana 5G mreža na Xiaomijevim pametnim telefonima, u suradnji s A1 Hrvatska. Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš potvrdila je kako su prvi dojmovi – za grad Osijek pozitivni.

''Do sada smo kada je riječ o 5G mreži i novim tehnologijama razgovarali i Grad Osijek je u komunikaciji sa Sveučilištem, FERIT-om, Osijek Software Cityem kao i poduzetnicima odradio odličan posao te postao prvi 5G grad u Republici Hrvatskoj. Stvorili smo i otvorili mogućnosti za nove poslovne prilike. Dolazak velike međunarodne koorporacije Xiaomi u grad Osijek kao i komunikacija s našim lokalnim snagama, poput tvrtke Bijelić, prvi je konkretan primjer kada je riječ o gospodarstvu i 5G mreži na području grada Osijeka'', izjavila je zamjenica gradonačelnika.

Kopirati
Drag cursor here to close