I kako ga koristiti

Osam tajni Google Mapsa koje morate otkriti prije godišnjeg odmora

Znate li da je Google Maps više od same aplikacije za navigaciju? Može vam biti dobar suputnik i vodič na godišnjem odmoru.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 05. 2019. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priznajte - kad ste posljednji put posegnuli za papirnatom kartom nekog mjesta ili zemlje? Danas nam je svima "cijeli svijet" na dlanu zahvaljujući digitalnim kartama i aplikacijama za navigaciju.

Koristite li Google Maps vjerojatno ste već upoznali mogućnosti koje ta aplikacija nudi. I pri tome ne mislimo samo na detaljne upute i informacije o gužvama na cestama.

No, jeste li sigurni da znate sve "tajne" Google Mapsa? Prije no što krenete na svoje sljedeće putovanje ili godišnji odmor, isprobajte ove "tajne" i još više olakšajte snalaženje u nepoznatom gradu.

Preduhitrite gužvu na cestama

Google već godinama ima opciju prikazivanja trenutnog stanja na prometnicama u svim većim gradovima. Tako će vam signalizirati ako je na nekoj prometnici zastoj ili radovi. No, znate li da možete vidjeti i u budućnost? Točnije, možete vidjeti kakvo će (vjerojatno) stanje biti i za sat-dva ili čak nekoliko dana unaprijed.

Google konstantno prati stanje na cestama i stvara određene zaključke. Tako može "predvidjeti" kad će na nekoj ulici vjerojatno biti veći broj automobila i veća šansa za zastoj, javlja Zimo.co.

Dovoljno je u aplikaciji, prilikom traženja uputa odabrati padajući izbornik klikom na tri točkice uz "Vaša lokacija" i potom postaviti vrijeme odlaska ili dolaska. Google Maps će korigirati vrijeme (ali i predloženu rutu) ovisno o opterećenju pojedinih ulica i tako vam pomoći da izbjegnete gužvu.

Stvorite svoj vlastiti vodič

Sigurno vam se dogodilo da ste lutajući gradom nabasali na neko zgodno mjesto na kojem ste popili najbolju kavu na svijetu ili pojeli izvrsno jelo. No kad ste pričali o njemu kasnije prijateljima niste se mogli sjetiti ni kako se zove ni gdje se točno nalazi.

Google Maps može vam pomoći da izbjegnete takve situacije i stvorite vlastiti vodič kroz neki grad.

Dovoljno je, dok ste na lokaciji, u Google Mapsu odabrati ime lokala ili lokacije koju želite zabilježiti i kliknuti na zastavicu. Iskočit će vam izbornik u kojem mjesto možete označiti zvjezdicom, srčekom ili zastavicom. Kad sljedeći put želite posjetiti to mjesto, samo u aplikaciji morate odabrati "Vaša mjesta/Your places" i pojavit će se popis označenih lokacija.

Saznajte više o ruti kojom stalno putujete

Otkrijete li Google Mapsu svoju kućnu i poslovnu lokaciju, on će vam otkriti više o putu koji stalno prolazite.

U "Vaša mjesta/Your Places" upišite svoje lokacije i potom kliknite na gumb "Putovanje/Commute" kako biste saznali više o stanju na cesti, ali i eventualnim radovima, zastojima ili zanimljivim mjestima u blizini.

Uštedite megabajte "bezveznim" kartama

Kad putujete, nemate uvijek stabilnu internetsku vezu kojom biste mogli pristupiti Google Mapsu. No, taj problem možete riješiti planiranjem unaprijed.

Google Maps omogućava vam da na svoj pametni telefon preuzmete kartu određenog područja i koristite ju i bez povezivanja na internet. Imajte na umu samo da u "offline" modu ne funkcionira pretraživanje, a nema ni aktualnih podataka o stanju u prometu.

Kako biste "skinuli" kartu na svoj uređaj u Google Maps upišite željenu lokaciju, otvorite izbornik Google Mapsa, odaberite "Offline maps/Preuzete karte" i potom odaberite "Odaberi vlastitu kartu/Select your own map". Na ekranu će vam se prikazati područje koje će biti skinuto te koliko će vam prostora za to biti potrebno.

Na istom mjestu možete vidjeti i ostale karte koje ste ranije preuzeli te do kad "vrijede".

Dodajte usputnu postaju

Ponekad vam nije bitno samo doći na destinaciju već i posjetiti neka mjesta u međuvremenu. Možda trebate pokupiti prijatelja ili jednostavno svratiti na neku zanimljivu lokaciju. Kako biste dodali tu lokaciju u svoje putovanje, a pri tome zadržali krajnje odredište, Google Maps nudi opciju dodavanja međuodredišta.

Nakon što započnete putovanje, dodirnite donji dio ekrana na kojem piše okvirno vrijeme dolaska. Potom odaberite opcijU "Traži uz rutu/Search along route" i upišite željenu lokaciju. Možete upisivati adresu ili pak odabrati određenu kategoriju poput "benzinske postaje" ili "restorana".

Google će vam prikazati rezultate, a na vama je da odaberete onaj koji vam odgovara i dodate ga kao "usputnu postaju". Google Maps dodat će ga u vašu originalnu rutu i eventualno ju prilagoditi, ako je potrebno.

Podijelite lokaciju s prijateljima

U svom istraživanju grada otkrili ste izvrstan restoran i želite pozvati prijatelje da vam se pridruže? Google Maps nudi vam mogućnost dijeljenja lokacije.

Na karti pronađite svoju trenutnu lokaciju (ili recite Google Mapsu da vas pronađe) i u izborniku odaberite opciju "Dijeljenje lokacije/Location sharing". Među ponuđenim kontaktima odaberite one s kojima želite podijeliti lokaciju i pošaljite ju jednim klikom. Lokaciju možete poslati direktno u njihovu aplikaciju Google Maps, ali SMS-om ili e-mailom.

Također možete poslati i svoj napredak na putovanju kako biste prijateljima javili kad vas mogu očekivati na destinaciji. Kad pokrenete upute za putovanje u donjem dijelu ekrana odaberite očekivano vrijeme dolaska i iz izbornika "Podijeli putovanje/Share trip progress". Ponovno odaberite kontakt kojem želite poslati lokaciju i pošaljite.

Javite točno gdje ste

Ako ste se ikad s prijateljima pokušali naći na nekom koncertu ili u zabavnom parku, znate da to može biti, u najmanju ruku, dugotrajan proces. Pogotovo ako nemate nekakav dobar orijentir. Google Maps može pomoći i u tom slučaju.

Samo otvorite aplikaciju, dopustite da vas locira i potom pritisnite i držite prst na ekranu kako biste stavili oznaku na svoju lokaciju (onu plavu točkicu koja predstavlja vas). Potom tu lokaciju možete posebno označiti ("vidimo se tu za 5 minuta" ili "čekam te ovdje"), a onda ju i podijeliti s prijateljima ili članovima obitelji.

Provjerite kad je najmanja gužva u restoranu

Za većinu restorana koje možete pronaći na Googleu i Google Mapsu možete saznati i vrijeme u kojem imaju najveću gužvu. To je posebice korisno ako niste unaprijed rezervirali mjesto ili vas dolazi više.

Nakon što pretraživanjem pronađete restoran (ili neku drugu lokaciju poput muzeja ili zabavnog parka) odaberite ime i otvorite više informacija o toj lokaciji. Osim što ćete dobiti informacije o radnom vremenu, ponudi, pa čak i mogućnost zvanja i rezervacije, Google Maps ponudit će vam i graf koji prikazuje kad je na toj lokaciji najveća gužva.

Izvrsna opcija ako ste gladni i ne želite čekati sat vremena na slobodan stol.

Kopirati
Drag cursor here to close