Odluka EU parlamenta

Od iduće godine trebat ćemo samo jedan punjač za sve mobitele i male aparate

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan najavila je kako bi do standardizacije punjača moglo doći već iduće godine.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 11. 2019. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čini se da je odzvonilo gomili različitih punjača za punjenje sve većeg broja uređaja koje koristimo.

Naime, Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta raspravljao je o obvezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektroničke uređaje te bi već sljedeće godine moglo bi doći do standardizacije punjača, javlja Zimo.

"Od iduće godine svi bismo trebali imati jedan punjač za sve mobilne uređaje, a moguće i za druge male elektroničke aparate", najavila je danas potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan. Takvu izmjenu zakona građani bi mogli osjetiti i na svom džepu jer bi uštedjeli i do 300 kuna prilikom kupovine novog mobilnog uređaja jer upravo toliko iznosi cijena punjača'', naglasila je Borzan.

U okoliš se godišnje odloži 51 tisuća tona punjača, a dosadašnje mjere koje je EK poduzimao, a koje su bile na dobrovoljnoj bazi, nisu se pokazale uspješnima.

Naime, kako prodajom punjača proizvođači mobitela stvaraju profit, oni se nisu u pravoj mjeri odazvali takvim mjerama. Zbog toga sada traju konzultacije o načinima na koji bi se punjač trebao standardizirati, a zakonske odredbe mogle bi se usvojiti već iduće godine.

Osim smanjenja elektronskog otpada, standardizacijom punjača za polovicu elektroničkih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021.

"Želim naglasiti da bi standardizacija punjača trebala biti samo jedan mali korak prema održivijoj potrošnji. Naime, čak 78 posto potrošača moralo je zamijeniti svoj mobilni telefon zbog razloga koji su se lako mogli riješiti u fazi dizajna proizvoda i na tome planiram dalje raditi", najavila je sljedeće korake hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Kopirati
Drag cursor here to close