''Napuhano''

Objavljuje li Apple lažne podatke o trajanju baterije iPhonea?

Dok recenzenti većinom hvale bateriju iPhonea XR, jedna britanska organizacija tvrdi da je za čak 50 posto lošija u odnosu na Appleove tvrdnje.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 05. 2019. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trajanje baterije na pametnim telefonima nemoguće je precizno odrediti jer na potrošnju utječu brojni faktori – od svjetline ekrana, aplikacija koje se koriste i pozadinskog rada tih aplikacija, korištenja lokacijskih usluga, gledanja videozapisa, surfanja internetom itd.

Prilikom predstavljanja novih telefona mobilne kompanije objavljuju podatke o trajanju baterije prilikom obavljanja telefonskih poziva, surfanja mrežom i slično, a neovisna britanska organizacija Which? koja testira različite proizvode nedavno je objavila izvješće o baterijama Appleovih telefona, koji pokazuje da se brojke koje su oni postigli u testovima i brojke vezane za trajanje baterije koje objavljuje Apple uvelike razlikuju, piše Zimo.co.

Prema tim podacima, Apple "napuhuje" vrijeme trajanja baterije tijekom trajanja telefonskih poziva na svojim telefonima.

Testirano je devet različitih modela iPhonea te je trajanje baterije na svim telefonima bilo kraće u odnosu na Appleove tvrdnje – i to od 18 pa do čak 51 posto, ovisno o modelu. Najlošiji rezultat u odnosu na Appleovo procijenjeno trajanje baterije ostvario je najjeftiniji prošlogodišnji model iPhone XR te dok u Cookovoj kompaniji tvrde da se s jednim punjenjem baterije može razgovarati do 25 sati, ekipa iz Which?-a koja je testirala ovaj smartphone uspjela je izvući samo oko 16 i pol sati razgovora.

Inače, Which je ranije provodio slična istraživanja i s drugim proizvođačima telefona i dok se pokazalo da HTC ima sličan problem kao i Apple, baterija tijekom razgovora na telefonima Samsunga, Nokije i Sonyja trajala je duže u odnosu na tvrdnje proizvođača.

Iz Applea su reagirali na ove informacije te kažu da je testiranje koje provode rigorozno i da stoje iza svojih tvrdnji oko trajanja baterije. Napominju kako je, zahvaljujući snažnoj integraciji hardvera i softvera, iPhone napravljen tako da "inteligentno upravlja korištenjem energije kako bi se maksimiziralo trajanje baterije", piše Zimo.co.

Prema recenzijama iPhonea XR koje su objavljene na stranicama Cneta, AnandTecha i Tom's Guidea, ovaj Appleov model pohvaljen je, među inim, upravo zbog odličnog trajanja baterije. Bilo bi zaista zanimljivo vidjeti metode testiranja kojima su se poslužili tijekom testiranja u Which?-u jer trenutačno nije poznato kojom su se metodologijom koristili.

Kopirati
Drag cursor here to close