Američke vlasti

NSA ugasila kontroverzni program praćenja telekomunikacija građana

Program za nadzor građana, za koji se saznalo kroz objave zviždača Edwarda Snowdena, navodno je ugašen i više se neće koristiti.
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 03. 2019. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke su vlasti nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, kako bi se lakše borile protiv terorizma, uvele kontroverzni tajni program praćenja i logiranja svih telekomunikacija na svojem tlu.

Ovaj program vodila je obavještajna agencija NSA i nadzirala je, bez zadrške, sve građane koji se koriste telefonima ili mobitelima, i bilježila metapodatke o tome s kime i kada komuniciraju.

Za program se saznalo 2013. godine kroz otkrića zviždača Edwarda Snowdena, koji se zbog svojih aktivnosti sada od američkog pravosuđa skriva u Rusiji.

No, čini se kako Sjedinjene Američke Države više ne trebaju ovako detaljan nadzor nad svojim građanima, piše Bug.hr.

Luke Murry, zaposlenik u Kongresu i savjetnik za pitanja nacionalne sigurnosti, izjavio je kako NSA posljednjih mjeseci više ne koristi sustave za ovakvo praćenje.

K tome, kazao je i da je vrlo vjerojatno da od Kongresa NSA više neće tražiti produljenje dozvole za takve aktivnosti, jednom kada ona po sili zakona istekne krajem ove godine.

Jedan od razloga za napuštanje nadzora telekomunikacija zasigurno je činjenica da je posljednjih godina komunikacija prešla sve više na Internet, pa se NSA "zabavlja" praćenjem zanimljivih im pojedinaca na tom području.

Zanimljivo, New York Times, koji je dobio informaciju o gašenju ovog kontroverznog programa, piše i kako on u svim ovim godinama nije pomogao obavještajcima u sprječavanju ijednog terorističkog napada.

Službenici NSA ipak brane cijeli sustav, navodeći kako im je pomogao u rasvjetljavanju raznih veza među osobama i da je – možda, eventualno – mogao spriječiti napade 11. rujna da je bio aktivan prije 2001. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close