Odgovor Amerike

Novi udar na Huawei

Pravnici u sektoru i pojedini zakonodavci smatraju ga pretjerano složenim, nejasnim i prepunim 'rupa' kroz koje prolaze ključne transakcije.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 06. 2020. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka vlada odbacila je prigovore na račun novog propisa koji cilja na smanjivanje globalne prodaje čipova kineskom Huaweiju, najavljujući ''agresivno'' suzbijanje pokušaja kompanija da ga zaobiđu.

Washington je usvojio novi propis u svibnju, frustriran što uvrštenje Huaweija na američku crnu listu zbog 'nacionalne sigurnosti' nije bilo dovoljan poticaj kompanijama širom svijeta da prekinu suradnju s kineskom tvrtkom, piše Hina.

Propisom su proširene ovlasti američkih vlasti od kojih strani proizvođači sada moraju tražiti dozvolu za isporuku nekih vrsta čipova vodećem proizvođaču telekomunikacijske opreme u svijetu.

Pravnici u sektoru i pojedini zakonodavci smatraju ga pretjerano složenim, nejasnim i prepunim 'rupa' kroz koje prolaze ključne transakcije.

''Ministarstvo trgovine ne vidi nikakve rupe u novom propisu. Ponovno potvrđujemo da ćemo ga agresivno primjenjivati i suzbijati svaki pokušaj da se potkopa namjera zbog kojeg je usvojen'', rekao je u utorak ministar trgovine Wilbur Ross.

Njegov istup nadovezuje se na Reutersovo izvješće da je ministarstvo trgovine ovog mjeseca poslalo pismo nekim projektantima i proizvođačima poluvodiča kako bi razjasnilo novi propis.

U pismu odaslanom 16. lipnja upozoravaju na novu dopunu Pravilnika o izvozu, koja može utjecati na poslovanje s HiSiliconom, Huawei Technologiesom i ostalim Huaweijevim tvrtkama.

U ministarstvu trgovine nisu željeli komentirati pismo. Pravnici su pak poručili da smjernice ministarstva nisu jasne.

Stručnjak za trgovačko pravo Doug Jacobson smatra da pismo od 16. lipnja samo ''prevodi pravni jezik na običan engleski'' ali ''zapravo ne nudi nova objašnjenja''.

Objašnjenja su pak potrebna, istaknuo je neimenovani izvor u sektoru. Propis po njegovom mišljenju nije dobro napisan, sadrži 'rupe' i nudi mogućnosti zakonitog zaobilaženja i izuzeća.

SAD i dalje tvrdi da bi kineska vlada mogla upotrijebiti Huaweijevu opremu za špijunažu, što Huawei negira.

Kopirati
Drag cursor here to close