Nevjerojatno!

Novi propust Facebooka: Privatne objave korisnika postavljali kao javne!

Oko 14 milijuna korisnika "žrtve" su netom otkrivene greške u Facebooku koja je njihove objave "po defaultu" označavala kao javne.
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 06. 2018. u 22:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom ove godine Mark Zuckerberg je, kao svoju novogodišnju odluku, najavio kako će ove godine "popraviti Facebook", baš kao da je znao što slijedi – skandal za skandalom. I dok još nisu posve izbrisane negativne posljedice velikog curenja podataka i korištenja istih za političke svrhe, svako malo javi se neki novi problem sa koji pokazuje koliko je ova društvena mreža zapravo nepouzdana kad je riječ o čuvanju privatnosti svojih korisnika.

Najnovije otkriće je bug u Facebookovom sustavu koji je od 18. do 22. svibnja zadesio oko 14 milijuna korisnika. U tom su razdoblju sve njihove objave "po defaultu" bile postavljene kao javne, iako su ih korisnici možda htjeli podijeliti samo s prijateljima ili nekima od njih. Opcija koja određuje tko će koji post moći vidjeti nakratko je "zaboravila" korisničke postavke i sve objavljeno označavala kao javno i dostupno svima, javlja Zimo.co.

Facebook je nakon nekoliko dana, 27. svibnja, uočio problem, popravio ga, te sve upitne javne objave ponovno učinio privatnima. No, korisnici zahvaćeni ovim problemom možda su u navedena četiri dana slučajno već učinili štetu samima sebi objavljujući javno nešto što tako nije trebalo biti (pritom ne provjeravajući postavke privatnosti).

Kako bilo, Facebook se ispričao korisnicima, a svima koji su bili zahvaćeni ovim problemom uputit će obavijest o tome da provjere što su objavljivali i tko je sve njihove statuse ili slike mogao vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close