Donesena odluka

Njemačka neće isključiti Huawei iz 5G mreže

Vladajuća konzervativna unija CDU / CSU održala je u utorak (11. veljače) glasanje za zauzimanje stava o sudjelovanju Huaweija u mrežama 5G zemlje.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 02. 2020. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon višemjesečne rasprave, Kršćanski demokrati (Christian Democrats CDU) i Kršćansko-socijalna unija (Christian Social Union CSU) glasali su protiv isključenja Huaweija iz budućih javnih nabava za uspostavu 5G mreže u Njemačkoj.

Vladajuća konzervativna unija CDU / CSU održala je u utorak (11. veljače) glasanje za zauzimanje stava o sudjelovanju Huaweija u mrežama 5G zemlje te su, kako prenosi Euroactiv Germany, jednoglasno odbacili isključivanje Huaweia iz posla s tehnologijom 5G.

U dokumentu o stavu o izgradnji 5G mreže u Njemačkoj pod nazivom Osiguravanje njemačkog digitalnog suvereniteta – postavljanje standarda za sigurne 5G mreže (Securing Germany’s digital sovereignty – setting standards for secure 5G networks), dvije konzervativne stranke uz odluku o neisključivanju kineskog tehnološkog diva u poslu nove generacije komunikacijske tehnologije traže katalog sigurnosnih kriterija koje dobavljači 5G moraju „provjerljivo ispuniti“.

Između ostalog, mora se osigurati da je “bilo kakav utjecaj strane države na našu 5G infrastrukturu isključen”, javlja Bug.

U početku rapsrava o isključivanju Huaweia iz uvođenja 5G tehnologije dužnosnici su bili podjeljeni. U listopadu prošle godine je šef njemačke obavještajne službe Bruno Kahl ukazao na rizike da bi kineska vlada mogla utjecati na Huawei i koristiti njegovu tehnologiju za špijuniranje europske 5G mreže. Slično upozorenje izrekao je i bivši ministar zaštite okoliša koji sada predsjeda Odborom za vanjske poslove u Bundestagu Norbert Röttgen.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije htjela potpuno isključiti kinesku tvrtku. S njenim stajalištem složila se nedavno i Europska komisija u svojim neobvezujućim preporukama o sigurnim 5G mrežama, poslanim državama članicama, U toj preporuci Europska komisija nije izričito spomenula Huawei, ali je preporučila stroge sigurnosne kriterije za dobavljače opreme.

U Njemačkoj je katalog sigurnosnih kriterija za 5G mrežu tek treba definirati, a stranke CDU / CSU-a pozivaju vladu da to učini brzo. U dokumentu CDU-a i CSU-a navodi se da bi federalna tijela (Savezni ured za sigurnost informacija i Savezna agenciju za mreže i njemačka obavještajna agencija BND) trebala biti odgovorna za osiguranje ispunjavanja tih kriterija.

Kao jednu od sigurnosnih mjera njemačke vladajuće stranke predlažu „jaku kriptografiju“, a posebno end-to-end enkripciju, gdje teoretski samo pošiljatelj i primatelj mogu pregledati poruke u nešifriranom obliku, no pitanje je koliko je takvo šifriranje izvedivo.

Usto, predlaže se i izbjegavanje da oprema u budućoj 5G mreži bude zastupljena u većoj mjeri od jednog dobavljača, odnosno da jedan dobavljač ne bi trebao imati više od 50% udjela u opremi mreže.

Sličnu odluku nešto ranije donijela je i Velika Britanija oduprići se na taj način snažnim pritiscima iz Washingtona da se Huawei potpuno isključi iz uvođenja 5G tehnologije zbog, kako su naveli iz SAD, mogućnosti da kineska tvrtka špijunira u zemljama članicama NATO-a. Iz Huaweia su nedavno priopćili kako su za poslove uvođenja 5G tehnologije u europskim zemljama spremni pokrenuti proizvodnju u Europi kako bi oprema koju će ugrađivati u novu mrežu bila Made in Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close