Smanjenje troškova

Niže cijene međunarodnih poziva unutar EU od svibnja

Osim troškova roaminga u EU će od svibnja 2019. godine ograničiti i cijene međunarodnih poziva unutar svojih granica.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 11. 2018. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ukidanja cijena roaminga koje se dogodilo prošle godine najviše koristi imaju stanovnici država članica Europske unije koji putuju u druge države članice.

U tom slučaju oni se koriste roamingom "kao kod kuće", tj. operateri im moraju u slučaju telefoniranja i korištenja prijenosa podataka putem mobitela omogućiti iste uvjete i cijene kao i u njihovoj zemlji, bez obzira gdje se u EU nalazili.

No, međunarodni pozivi iz vlastite zemlje prema drugima su i dalje ostali značajno skuplji od lokalnih, javlja Bug.hr.

Europski se parlament po tom pitanju već ranije oglasio i najavio kako će ograničiti cijene međunarodnih poziva na teritoriju cijele Unije. Njihov Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača ovoga je tjedna izglasao ove promjene, pa će ograničavanje cijena međunarodnih poziva na snagu stupiti već u svibnju sljedeće godine – objavila je hrvatska zastupnica u EP Biljana Borzan.

Usuglašene najviše cijene međunarodnih poziva tako će od proljeća 2019. biti ograničene na 19 euro centi po minuti poziva (oko 1,40 kuna), dok će SMS prema vanjskim mrežama smjeti koštati najviše 6 centi (45 lipa). "To je jako dobra vijest i za potrošače u Hrvatskoj gdje cijena, ovisno o operateru i tarifi, zna prelaziti i 5 kuna", naglasila je Borzan.

Novom uredbom istodobno će biti uređena i prava korisnika telekomunikacijskih usluga, pa će oni na području cijele EU po novim propisima moći lakše mijenjati operatere.

Kopirati
Drag cursor here to close