Čudno ponašanje

Nitko ne zna zašto luduje zemljino magnetno polje

Čudno ponašanje magnetnog polja Zemlje nagnalo je znanstvenike da revidiraju karte ranije nego se očekivalo
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 01. 2019. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Magnetsko polje planeta je opet su poremećeni i geolozi su prilično zbunjeni. Svake godine oni se znaju pomaknuti za nekoliko kilometara , no kretanje sjevernog pola posljednjih je godina sve čudnije. Iz nejasnih razloga čini se da magnetski sjeverni pol sve više klizi iz Kanade prema Sibiru sve većom brzinom, piše Nature.

"Čini se da položaj sjevernog magnetskog pola reguliraju dva velika magnetska polja, jedan ispod Kanade i jedan ispod Sibira", rekao je Phil Livermore, geomagnetist sa Sveučilišta Leeds u Velikoj Britaniji na sastanku Američke unije geofizičara.

"Sibirsko polje zasad pobjeđuje u tom natjecanju." Svakih pet godina Nacionalna administracija za oceane i atmosferu (NOAA) mapira Zemljino magnetsko polje i rezultate objavljuje u World Magnetic Modelu - sustavu za mapiranje magnetskih polja, a važno je zbog navigacije.

Kyoto Univ  /  World Data Center for Geomagnetism 

Posljednji put objavili su rezultate 2015. godine, a sljedeće izdanje planirano je za 2020. godinu, ali ovo čudno ponašanje prisililo je znanstvenike na revidiranje karte ranije nego što se očekivalo. Nažalost, obnovljeni WMM trebao je biti objavljen 15. siječnja, ali je odgođen barem do 30. siječnja.

Još uvijek ne postoji opće prihvaćena teorija o postanku, to jest uzrocima Zemljinog magnetizma. Promjene položaja polova zajedno s promjenom jačine magnetskog polja ukazuju da se polje vjerojatno stvara u vanjskoj jezgri, a ne u krutoj kori ili plaštu.
 
Vjeruje se da ta strujanja stvaraju magnetsko polje, te je u tom slučaju jezgra električni vodič, što neizravno ukazuje na metalni sastav jezgre. To je prilično kaotična situacija tamo, što rezultira složenim obrascem magnetizma koji se može pokazati iznimno teško modelirati i predvidjeti. Da bi se stvari još više zakomplicirale, neuobičajeno bučan geomagnetski puls dogodio se u Južnoj Americi 2016., za koji se vjeruje da je pridonio nedavnim neočekivanim promjenama.

Pedesetih godina 20. stoljeća počelo se sve više spoznavati o promjenjivosti smjera magnetskih silnica, to jest o geomagnetskoj reverznosti.
 
Danas se zna da magnetski polovi zamjenjuju mjesta. Za vrijeme normalne polarnosti (koja je prisutna u naše doba) magnetske silnice izlaze u blizini južnog zemljopisnog pola i vraćaju se u Zemlju u blizini sjevernog zemljopisnog pola. Za vrijeme reverzne polarnosti događa se obratno, magnetske silnice izlaze u blizini sjevernog zemljopisnog pola i vraćaju se u Zemlju u blizini južnog zemljopisnog pola.
 
Danas se još uvijek ne zna zbog čega dolazi do promjene magnetskih polova u manje ili više pravilnim vremenskim razdobljima. Pretpostavlja se da se uzrok nalazi u promjeni smjera konvekcijskih strujanja u vanjskom dijelu jezgre.
 
Zemljino magnetsko polje smanjuje utjecaj Sunčevog zračenja. Osobito je važno da znatno smanjuje utjecaj smrtonosnog, ultraljubičastog zračenja. Smatra se da bi za vrijeme svake promjene polova taj magnetski štit oko Zemlje nestao, a na što ukazuje nestanak nekih i postanak, zbog mutacije, novih vrsta istovremeno s promjenom magnetskih polova.

Ostaje nejasno zašto se pojavljuje magnetsko polje ispod Kanade na tako čudan način. Magnetsko polje je ključno za plovidbu i letenje. Očito je da se kompas oslanja na magnetska polja. Uočene anomalije ipak ne bi trebale biti toliko jake da u potpunosti poremete kompase, no sigurno je da geolozi moraju biti na oprezu.
 
Moguće je da dođe do istinski monstruoznih promjena magnetskog polja. Znanstvenici znaju i za fenomen poznat kao "geomagnetski preokret", gdje se ti magnetski polovi doslovno mijenjaju. Posljednji put se to dogodilo prije 781.000 godina, ali se vjeruje da se to u posljednjih 20 milijuna godina događalo u prosjeku svakih 20-30 tisuća iako je bilo i iznimaka.


Kopirati
Drag cursor here to close