Poticanje na reciklažu

Nijemci žele povratnu naknadu za stare mobitele

Preko tisuću stanovnika Njemačke, izjasnilo se da podupire uvođenje povratne naknade za mobitele koji se više ne koriste, jer bi to među ostalom potaknulo ljude da više recikliraju.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 07. 2021. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka organizacija za zaštitu okoliša DBU, objavila je da mobiteli koji se više ne koriste, često mjesecima, pa nekad i godinama, skupljaju prašinu ili ih građani bacaju zajedno s ostalim otpadom, unatoč uputama koje ih upućuju da ih se zasebno odlaže.

Naime, u mobitelima se nalaze vrijedne sirovine, poput bakra, kobalta, tantala, srebra, zlata, nikla, ali i ostalih tehnoloških metala, a prema digitalnoj grupi Bitkom, u Njemačkoj se nalazi do 200 milijuna starih mobitela, pa bi njihovo recikliranje donijelo razne benefite.

Toga su svjesni i Nijemci, pa se tako navodi da čak 87 posto ispitanika podupire uvođenje programa povratnih naknada za mobilne uređaje, a 91 posto njih smatra da se popravak kućanskih aparata, mobitela i televizora, u mnogim slučajevima ne isplati, jer je taj trošak skuplji od kupovine novog uređaja.

Glavni tajnik BDU-a, Alexander Bonde, smatra da bi rezultati ove ankete trebali potaknuti parlamentarne zastupnike da nešto poduzmu po ovom pitanju. Osim toga, navodi i da bi se trebali uvesti poticaji za ponovnu upotrebu i recikliranje sirovina u svrhu sprečavanja prekomjerne eksploatacije resursa.

“Elektronički otpad postaje ogroman problem u Njemačkoj i diljem svijeta”, ističe Bonde upozoravajući da je 2015. godine u svijetu odloženo 54 milijuna tona elektroničkog otpada, a oko 80 posto komponenti pametnih telefona se može reciklirati, prenosi Bug.

Kopirati
Drag cursor here to close