Brzo i praktično

Ne dozvolite da vam baterija na telefonu 'bude u crvenom'

Bez obzira na vaš telefon, sami možete poduzeti neke radnje kako bi izvukli nekoliko dodatnih sati rada iz uređaja, barem dok ne dođete do punjača
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 05. 2018. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pametni telefoni stalno su uz nas i mnogima su postali praktično jedino računalo koje koristimo za komunikaciju, rad, ali i zabavu. Uz toliko vremena koje provodimo na njima, najgora stvar je što i dalje moramo praktično svaku večer razmišljati o tome da ih moramo priključiti na punjač, kako bi sljedeći dan bili sigurni da nećemo ostati bez struje. No ponekad to zaboravimo ili smo možda predugo ostali vani i mobitel se uz puno tipkanja i fotografiranja jako brzo može naći u crvenome, odnosno pri kraju kapaciteta.

I sami ćete moći poduzeti niz radnji na svojem telefonu, bez obzira radi li se o Androidu ili iPhoneu, kako bi osigurali da će telefon izdržati dok ne dođete do punjača, pišu 24 sata.

Dodatna baterija

Najjednostavniji lijek za kapacitet baterije vašeg telefona je dodatna prijenosna baterija. Nisu skupe, a mogu biti malene poput upaljača ili kreditne kartice, pa ih možete nositi i na privjesku i biti sigurni da je uvijek uz vas. Takve baterije često nude kapacitet koji je nešto veći od baterije iPhonea.

Uključite pametnu uštedu energije

Brojni Android telefoni, kao i iPhone, imaju opciju da se prebacite u mod za uštedu energije. Uređaj će sam tada smanjiti razinu animacija, isključiti lokacijske usluge, pozadinsko osvježavanje aplikacija i druge procese. Neki imaju i dodatnu razinu (ultra ušteda) gdje se dodatno gasi i podatkovni promet, može se smanjiti broj boja i rezolucija i rade vam tek osnovni set aplikacija. U postavkama baterije lako možete vidjeti koja aplikacija i koji dio uređaja vam troši najviše baterije, a kod mnogih je to često Facebook Messenger, što će vam biti znak za privremeni odmor od te aplikacije.

Isključite Bluetooth i ostale bežične veze

Ako vam je baterija telefona već pri kraju, a niste kod kuće, isključite Wi-Fi i Bluetooth. To su dodatni čipovi koji su korisni za komunikaciju s drugim uređajima, ali i dodatno troše energiju kad rade, a nisu spojeni na mrežu. Isto tako, Wi-Fi troši manje energije i ako ste blizu dobre veze ona će biti bolji izbor od podatkovnog prometa. Jednako tako, možete isključiti i lokacijske usluge i GPS te uštedjeti još nekoliko postotaka baterije.

Ne gledajte u telefon svakih par minuta

Ekran je jedan od glavnih potrošača energije na telefonu, a noviji mobiteli dolaze sa sve većim ekranima. Ako znate da nećete tako skoro na punjač, ne morate pregledavati Facebook, poruke i ostale društvene mreže svakih par minuta. Isto tako, u postavkama zaslona maksimalno skratite vrijeme nakon kojeg će se zaslon telefona automatski zaključati i ugasiti.

Smanjite svjetlinu ekrana

Uključite automatsko osvjetljenje kad ste u zatvorenom jer će telefon sam prilagoditi razinu svjetlosti koja je potrebna, a na taj način i dodatno uštedjeti bateriju. No, kad ste vani, telefon će pojačati svjetlost da bi mogli vidjeti što je na ekranu i tada je dobro isključiti tu opciju. Jednako tako, isključeno automatsko osvjetljenje će privremeno uštedjeti bateriju.

Prebacite se u zrakoplovni režim

Ako ne želite potpuno ugasiti mobitel, jer vam treba kako bi snimili fotografiju ili video, zrakoplovni režim će isključiti mobilne i podatkovne veze. U brzim postavkama je u pravilu to povezano s ikonom aviona. No tada je telefon praktično neiskoristiv za ono što mu je glavna namjena - komunikacija.

Ugasite notifikacije

Većina telefona povezana je s email računima, aplikacijama i društvenim mrežama, koje vam žele slati razne obavijesti. Isključite li tu opciju (opcija ne smetaj u brzim postavkama), na neko vrijeme moći ćete ušparati nekoliko postotaka.

Polako sa glazbom i igrama

Kad je baterija već na 'rezervi', prestanite sa slušanjem glazbe preko YouTubea ili streaming servisa poput Deezera. To troši podatkovni promet i bateriju. Ako već morate slušati glazbu, slušajte onu koja je spremljena na telefonu i ne igrajte igre, osobito one koje traže online vezu i imaju zahtjevnu grafiku.

Pošaljite poruku, a ne poziv

Trebate li se nekome javiti, pošaljite poruku prije poziva, jer niti jedan poziv neće trajati kratko kao poruka u kojoj ste napisali što želite reći, a na taj način dodatno uštedite bateriju.

Kopirati
Drag cursor here to close