Šok i strah

Navigacija odvela vojnike na neprijateljski teritorij

Aplikacija Waze izraelske vojnike odvela je u grad na palestinskom teritoriju – nastala je gužva oko automobila, poletjelo je kamenje, razbijen je prozor, a vojnikinja je lakše ozlijeđena
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 02. 2018. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska aplikacija Waze koju je prije nekoliko godina kupio Google vozačima bi trebala pomoći u lakšem snalaženju u prometu – na temelju podataka koje dijele brojni korisnici ove aplikacije vozače se upozorava na prometne gužve, nesreće i preporuča im se najbrža ruta za dolazak na željenu destinaciju.

U nekim slučajevima Waze može izazvati kontraefekt jer prevelikom broju vozača u isto vrijeme može preporučiti neku manju cestu u kojoj zbog velike navale automobila može nastati još veća gužva i zastoji. Iako ovakve aplikacije i GPS uvelike mogu olakšati vožnji, pogotovo nepoznatim ulicama, vozači se nikada ne smiju oslanjati samo na njih te su brojni primjeri u kojima su, prateći GPS, automobili završili na tračnicama, u slijepim ulicama, vozili su se suprotnim smjerom itd, piše Zimo.co.

Praćenje s Wazea nedavno je moglo kobno završiti za izraelskog vojnika i vojnikinju koji su, prateći informacije s ove aplikacije, završili u palestinskom gradu Janinu na Zapadnoj obali. Na videozapisu objavljenom na YouTubeu vidljiv je šok na njihovim licima nakon što su se našli u okruženju Palestinaca koji nisu bili previše prijateljski raspoloženi prema naoružanim vojnicima koji su zalutali na njihov teritorij.

Video: Izraelski vojnici zalutali na Zapadnu obalu

Iz izraelske vojske potvrdili su ovaj incident koji je, iako to nije vidljivo na priloženom videozapisu, prerastao i u fizički sukob. Osim bacanja kamenja, na automobilu je razbijeno staklo, ukradeno je oružje te je napadnuta vojnikinja koja je lakše ozlijeđena.

Prema Washington Postu, aplikacija Waze u Izraelu ima i opciju za izbjegavanje opasnih područja (teritorija koja su pod nadzorom Palestinaca poput grada Janina) te, ako vozilom uđu u takva područja, vozači dobivaju višestruka upozorenja. Inače, ovakve situacije nisu rijetke te barem jednom tjedno neko izraelsko vozilo zaluta na palestinski teritorij – neki zahvaljujući Wazeu, a neki se pogube i bez aplikacije, piše Zimo.co.

U nekim slučajevima, palestinske sigurnosne snage pomognu izgubljenim Izraelcima i isprate ih do izraelskog teritorija, dok u nekim slučajevima takvi susreti i nisu previše miroljubivi, poput posljednjeg slučaja.

Kopirati
Drag cursor here to close