Nova područja

NASA želi imati važnu ulogu u razvoju električnih zrakoplova

NASA će surađivati sa zrakoplovnim kompanijama na razvoju električnih motora koji će pogoniti avione budućnosti.
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 02. 2021. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne razmišljaju samo automobilske kompanije o elektrifikaciji, već se o električnim motorima zahvaljujući kojima bi se smanjila emisija stakleničkih plinova sve više razgovara i u zrakoplovnoj industriji.

Važnu ulogu u razvoju električnih zrakoplova te u tranziciji prema održivom zračnom prometu trebala bi imati i - NASA.

Američka svemirska agencija nije fokusirana samo na misije na Mars i pripremu za povratak astronauta na Mjesec, već želi surađivati i sa zrakoplovnim kompanijama na razvoju električnih motora koji bi u budućnosti trebali pogoniti zrakoplove.

Do tog trenutka ostalo je još puno godina, a vjerojatno više i od desetljeća te se očekuje da će elektrificirani pogon za avione (EAP) biti dostupan globalnoj zrakoplovnoj floti do 2035. godine. Prvi korak prema tom cilju jest poboljšanje alata za dizajn i razvoj zrakoplova koji će koristiti sustav EPA, javlja Zimo.

Električni pogon za zrakoplove prvenstveno bi trebao biti namijenjen korištenju u manjim avionima koji lete na kraćim udaljenostima (turboproperelci, regionalni zrakoplovi itd.), no nije teško pretpostaviti da u nekoj daljoj budućnosti žele razviti sustav koji će omogućiti i najvećim i najtežim zrakoplovima letenje samo na pogon s električnim motorima.

Razlog zbog kojeg NASA želi dati svoj obol razvoju električnih motora je jasan - brojne ranije studije pokazale su da bi elektrifikacija u zrakoplovnoj industriji mogla imati značajan utjecaj na smanjenje potrošnje energije te, naravno, smanjenje emisije štetnih plinova i zagađenja.

Posljednjih godina sve je više kompanija koje ulažu značajna sredstava u elektrifikaciju ili u održiva goriva. Tako su nedavno iz Boeinga najavili kako do kraja desetljeća u svojim zrakoplovima koristiti samo 100-postotno održivo gorivo, dok je NASA ranije ovog mjeseca imenovala svog prvog starijeg savjetnika za klimu, što pokazuje smjer u kojem ide industrija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close