Dudin Hrid

Najstariju hidroelektranu u BiH pretvorit će u nešto sasvim novo

Prezentiran projekt izgradnje muzeja inženjerstva i nove hidroelektrane na Hridu
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 04. 2019. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Video: Stara elektrana na Hridu, nacionalni spomenik u Sarajevu

Udruženje studenata i inženjera elektrotehnike IEEE BS prezentiralo je danas projekt izgradnje muzeja inženjerstva BiH i izgradnje nove mini hidroelektrane na lokaciji Hrid. 

Kako je kazao jedan od inicijatora projekta Faris Karić, radi se o projektu kojim je predviđeno pretvaranje najstarije hidroelektrane "Dudin Hrid" u muzej inženjerstva BiH, te potpunu rekonstrukciju cjevovoda i izgradnju nove suvremene mini hidroelektrane. 

''Hidroelektrana je napravljena 1918. god. Projekt bi obuhvatio rekonstrukciju vodovodne mreže od Jahorinskih vrela do Hrida, te izgradnju nove mini hidroelektrane na tom vodovodnom sustavu. Primjena novih tehnologija poboljšala bi vodosnabdijevanje, a ostvarili bismo i kvalitetnu međuentitetsku suradnju'', rekao je Karić. 

Naglašava da projekt predviđa kulturno - povijesno unaprjeđenje i lokalni razvoj Općine Stari Grad, te da bi najstarija sarajevska općina ali i šire područje riješilo problem redukcija vode. 

''Koristili bismo obnovljive izvore električne energije, a samim time i zagađenje bi bilo manje. Nova hidroelektrana ne bi uzurpirala vodozaštitne zone i ne predstavlja ekološki problem jer se radi o pijućoj vodi. Ovakve hidroelektrane se prave u Njemačkoj'', objasnio je Karić. 

Projekt bi obuhvaćao potpunu restauraciju hidroelektrane "Dudin Hrid" koja bi postala muzej i reprezentirala nove i stare tehnologije, a budući studenti bi mogli ovdje raditi i mnogo toga naučiti. 

Procjena vrijednosti projekta još uvijek nije urađena jer se još uvijek ne zna u kakvom su stanju postojeći cjevovodi. 

Na projektu se radi već godinu i po dana i ostvarena je suradnja s Općinama Stari Grad, Istočni Stari Grad, Pale, gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo, Elektroprivredom BiH i drugim relevantnim institucijama koje su načelno dale podršku ovom projektu. 

Kopirati
Drag cursor here to close