Ruska tehnologija

Najmoćniji ledolomac na svijetu "Arktik" počeo plovna testiranja

Najmoćniji ledolomac na svijetu, ruski nuklearni ledolomac "Arktik", počeo je plovna ispitivanja, objavila je u četvrtak na svom službenom profilu na Twitteru državna korporacija "Rosatom".
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 12. 2019. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Univerzalni nuklearni ledolomci LK-60Ja snage 60 megavata bit će najveći i najmoćniji na svijetu. Oni su potrebni kako bi Rusija osigurala liderstvo na Arktiku.

Najmoćniji ledolomac na svijetu, ruski nuklearni ledolomac "Arktik", počeo je plovna ispitivanja, objavila je u četvrtak na svom službenom profilu na Twitteru državna korporacija "Rosatom".

"Nuklearni ledolomac nove generacije 'Arktik' počeo je plovna ispitivanja", piše ruska državna korporacija

Foto:Twitter / Ruski nuklearni ledolomac "Arktik",

Tijekom ispitivanja se provjerava odgovaraju li parametri plovidbe predviđenim karakteristikama, kao i kakva je pouzdanost funkcioniranja opreme i brodskih sustava, dodaje RIA Novosti. Vodeći univerzalni nuklearni ledolomac LK-60Ja "Arktik" projekta 22220 proizveden je na temelju narudžbe državne korporacije "Rosatom" u "Baltičkom zavodu" u Peterburgu. Početak eksploatacije ledolomca planiran je za 2020. godinu.

U "Baltičkom zavodu" je u tijeku izgradnja dva serijska nuklearna ledolomca projekta 22220 "Sibir" i "Ural". "Rosatom" i "Baltički zavod" su u kolovozu ove godine potpisali ugovor o izgradnji još dva serijska nuklearna ledolomca ovog projekta.

Duljina broda je 173,3 metra, širina 34 metra, deplasman 33,5 tisuća tona. Ovi ledolomci će moći provoditi karavane brodova u arktičkim uvjetima, probijajući led debljine do tri metra. Oni će moći osigurati prolaz brodovima s fosilnim gorivom s nalazišta na Jamalskom i Gidanskom poluotoku i iz priobalnog pojasa Karskog mora na tržišta zemalja Azijsko-tihooceanske regije.

Kopirati
Drag cursor here to close